Lozingsvoorschriften grootschalig tanken van voertuigen, vliegtuigen of werktuigen met vloeibare brandstoffen (paragraaf 4.40 Bal)
Voor het grootschalig tanken gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.40 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Bij deze activiteit gaat het om het lozen van afvalwater dat ontstaat bij het afleveren van meer dan 25 m3 per jaar aan vloeibare brandstoffen aan voertuigen, vliegtuigen, of werktuigen.
Op deze pagina:
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Verboden en voorwaarden
- Maatwerk
- Overgangsrecht
- Aanverwante afvalwetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.40 van het Bal valt en
- paragraaf 4.40 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
Beste beschikbare technieken (BBT)
BBT is voorkomen dat er vloeibare brandstoffen in het milieu terechtkomen. Daarom tankt men bij deze activiteit boven een vloeistofdichte bodemvoorziening. Voorkomen dat er hemelwater op deze voorziening terechtkomt, is de eerste stap om oliehoudend afvalwater te vermijden. Een tweede stap is het voorkomen van morsingen bij het tanken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van automatische afslagsystemen.
Bij deze activiteit zijn andere preventiemaatregelen moeilijker realiseren. Daarom is de vloeistofdichte vloer te laten aflopen naar een olieafscheider en slibvangput ook BBT. Dit heeft een tweeledig doel: enerzijds wordt voorkomen dat vloeibare brandstoffen via afvalwater op het riool worden geloosd, anderzijds is het een calamiteitenvoorziening.
Als door een calamiteit grotere hoeveelheden brandstof op de bodembeschermende voorziening stromen, voorkomt de olieafscheider dat ze direct in het riool terechtkomen. De olieafscheider en slibvangput voorkomt zo niet alleen een milieuverontreiniging, het verkleint ook het veiligheidsrisico van het tankstation.
Verboden en voorwaarden
Afvalwater afkomstig van de vloeistofdichte vloer mag alleen geloosd worden op een vuilwaterriool. Voor vermenging met ander afvalwater moet dit afvalwater door een olieafscheider en slibvangput stromen. Deze moet voldoen aan NEN-EN 858-1 en NEN-EN 858-2.
Maatwerk
De voorgeschreven route is via het vuilwaterriool (artikel 4.498, eerste lid, van het Bal). Bij maatwerkvoorschrift wordt bepaald dat degene die de activiteit verricht via een andere lozingsroute mag lozen. Of dit nodig is, hangt af van lokale omstandigheden.
Het bevoegd gezag dat het maatwerkvoorschrift stelt, kan een ander bevoegd gezag zijn dan de gemeente. Bijvoorbeeld als de waterbeheerder bepaalt dat lozen in het oppervlaktewater is toegestaan. De waterbeheerder kan het gebod om te lozen in het vuilwaterriool niet opheffen. Het is door het maatwerk alleen niet meer verplicht om gebruik te maken van de voorkeursroute. Er mag vanaf dat moment geloosd worden via de maatwerkroute of de voorkeursroute.
Overgangsrecht
Het overgangsrecht bepaalt dat olieafscheiders die in gebruik zijn vóór 2 november 2010 en voldeden aan de toenmalige norm, beschouwd mogen worden als olieafscheiders die voldoen aan NEN-EN 858. Dit geldt ook voor olieafscheiders van vóór 1 maart 1997 die voldoende capaciteit hebben.
Aanverwante afvalwetgeving
De inhoud van de olieafscheider is gevaarlijk afval (EURAL 13.05). Hierop is titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm) van toepassing. Dit betekent dat u het afval aan een erkende inzamelaar moet afgeven (artikel 10.37 Wm). Gegevens over de afgifte moet u minimaal 5 jaar bewaren (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Is er sprake van maatwerk? Zo ja, voldoet de lozer dan aan de voorschriften van dit maatwerk?
- Is er een olieafscheider en slibvangput? Zo ja:
- Check de regels voor handhaving olieafscheiders en slibvangput.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijke regels grootschalig tanken van voertuigen, vliegtuigen of werktuigen met vloeibare brandstoffen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.