Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Het chemisch reinigen van textiel wordt ook wel het droogwassen van textiel, stomen of drycleaning genoemd. Bij het reinigen van textiel in chemische wasserijen wordt vaak gewerkt met reinigingsmiddelen. Deze reinigingsmiddelen kunnen PER (ook wel tetrachlooretheen of perchloorethyleen genoemd) of andere oplosmiddelen bevatten. Bij het chemisch reinigen met deze middelen komt in principe geen afvalwater vrij.
Als bedrijven reinigen in traditionele reinigingsmachines, kan in het bedrijfsafvalwater een kleine hoeveelheid PER terechtkomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als tijdens het reinigingsproces water aan de trommel wordt toegevoegd. Of wanneer bij conventionele machines leidingwater als koelmiddel wordt gebruikt.
De kleding wordt in dezelfde machine gereinigd en gedroogd.
Natwassen is niet hetzelfde als chemisch reinigen
Natwassen valt niet onder deze paragraaf. Natwassen is het reinigen of wassen van textiel zonder gebruik te maken van een reinigingsinstallatie waar met PER of met andere oplosmiddelen wordt gereinigd. Voor natwasserijen worden geen rijksregels meer gesteld.
Natwasserijen gebruiken veel water met een relatief hoge temperatuur. In het kader van energiebesparing kan hergebruik van water met terugwinning van warmte rendabel zijn.
Er zijn grote textielreinigingsbedrijven die zich richten op het wassen van bedrijfskleding. Het afvalwater dat bij deze bedrijven ontstaat, kan in redelijke mate verontreinigd zijn met milieubezwaarlijke stoffen. Denk daarbij aan minerale olie, PAK's (polyaromatische koolwaterstoffen) en metalen.
Deze verontreinigingen kunnen een reden zijn om voorwaarden aan de lozing te stellen. Dat zou dan via een maatwerkvoorschrift op grond van de zorgplicht moeten. De praktijk wijst uit, dat in het algemeen geen redelijke maatregelen te bedenken zijn. Zelfs bij de grootste wasserijen in deze sector. Daarom is het stellen van een maatwerkvoorschrift niet aan de orde.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het is het best om niet te lozen.
PER is een Zeer Zorgwekkende Stof (ZZS) die niet in het milieu terecht moet komen. Als er geen traditionele reinigingsmachine wordt gebruikt, ontstaat er geen afvalwater.
Bodembescherming
PER zakt als bodemverontreinigende stof naar de diepere grondlagen. Daar raakt het vermengd met het grondwater en verspreidt het zich verder. Daardoor kunnen grotere gebieden via een enkele bron worden verontreinigd. Daarom wordt er met deze stoffen geen enkel risico genomen. Ze worden gebruikt boven een vloeistofdichte bodemvoorziening, die geen aansluiting op het vuilwaterriool heeft. Wordt er met andere oplosmiddelen gereinigd? Dan is een aaneengesloten bodemvoorziening voldoende. Deze heeft geen aansluiting op het vuilwaterriool.
Verboden en voorwaarden Bal
De voorkeursroute voor lozing is een vuilwaterriool
Lozen mag alleen als het te lozen water voldoet aan de emissiegrenswaarde voor tetrachlooretheen: 0,1 mg/l, gemeten in een steekmonster.
Gerelateerde wetgeving
Als er bij deze activiteit afval wordt afgevoerd, dan geldt titel 10.6 van de Wet milieubeheer (Wm):
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater zijn de volgende eisen van kracht:
- Voor het bemonsteren van afvalwater geldt NEN 6600-1. Een monster is niet gefiltreerd.
- Voor het conserveren van een monster geldt NEN-EN-ISO 5667-3.
- Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen en geldt NEN-EN 872.
- Op het analyseren van tetrachlooretheen is NEN-EN-ISO 10301 van toepassing, waarbij onopgeloste stoffen worden meegenomen in de analyse.
Riooltekening
Bij lozing op een riool is een (riool)tekening beschikbaar waarop duidelijk staat:
- op welke punten welk afvalwater wordt geloosd.
- of de lozingspunten zijn aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool.
- op welke lozingsroutes het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uitkomen.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina Inhoudelijk regels voor het chemisch reinigen van textiel.