Lozen bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken (decentrale regels)
Voor lozen bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken gelden lozingsvoorschriften uit het omgevingsplan en de waterschapsverordening. De voorkeursroute is niet lozen. Bij periodiek reinigen is de voorkeursroute op of in de bodem lozen.
Op deze pagina
Wat u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Meldingseisen
- Verboden en voorwaarden bruidsschat
- Controleaspecten
Hoe het afvalwater bij deze activiteit ontstaat
Naast ramen worden ook gladde gevels periodiek gereinigd. Bij gevelreiniging van bouwwerken gaat het om werkzaamheden waarbij hardnekkige aanslag wordt verwijderd. Hieronder vallen ook graffiti en of andere verflagen. Bij beide activiteiten komt afvalwater vrij.
Voor de wet zijn bouwwerken: (spoor)bruggen, sluizen, steigers, kadewanden en panden. Bij werkzaamheden zoals het conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken in de buurt van oppervlaktewater kan afvalwater ontstaan. Bijvoorbeeld omdat goederen in oppervlaktewater vallen. Dit wordt dit juridisch gezien als afvalwater dat wordt geloosd op een oppervlaktewaterlichaam.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). staan geen regels voor het lozen van afvalwater bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken. Die staan in het omgevingsplan en in de waterschapsverordening. Welke regel geldt, hangt af van de lozingsroute(s).
Totdat de gemeente in het omgevingsplan zelf lozingsregels heeft opgesteld, geldt het tijdelijk deel van het omgevingsplan: de bruidsschat. U vindt de regels in paragraaf 22.2.2. en in paragraaf 22.3.8.5.
Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet gelden ook de regels die van rechtswege zijn toegevoegd aan de waterschapsverordening: de bruidsschat van de waterschapsverordening. U vindt de regels in afdeling 2.6. Deze regels komen van rechtswege te staan in het nieuwe gedeelte van de waterschapsverordening. Deze regels blijven gelden tot het waterschap deze regels wijzigt.
Bruidsschat aanpassen
Na inwerkingtreding van de Omgevingswet kunnen gemeenten en waterschappen de bruidsschatregels omzetten naar regels die beter passen bij de lokale situatie. Bij deze omzetting moeten gemeente én waterschap wel rekening houden met de taken en bevoegdheden van het andere bestuursorgaan. Men moet met elkaar rekening houden vanwege de samenhang van de instrumenten.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het afvalwater dat vrijkomt bij het periodiek reinigen van gladde gevels is vergelijkbaar met dat van ramenlappen. Het is BBT Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) om dit afvalwater zonder reiniging te lozen.
Bij gevelreiniging van bouwwerken is niet lozen het beste. De specifieke zorgplicht is van toepassing.
Werkinstructies bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken
Als in de buurt van oppervlaktewater bouwwerken worden gesloopt, gerenoveerd of gebouwd is het bijna onmogelijk dat er niets in het water valt. Dit geldt ook voor onderhoudswerkzaamheden. Niet lozen is de beste beschikbare techniek. Hier geldt de specifieke zorgplicht (artikel 22.6 van de bruidsschat omgevingsplan).
Voor deze werkzaamheden moet daarom een werkinstructie worden opgesteld (artikel 2.24 en artikel 2.25 van de bruidsschat waterschapsverordening).
Inhoud werkinstructie
In de werkinstructie staat in ieder geval:
- welke technieken worden toegepast bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken
- welke stoffen worden gebruikt
- welke stoffen kunnen vrijkomen
- welke maatregelen worden getroffen, om te voorkomen dat stoffen die worden gebruikt of vrijkomen, in het oppervlaktewaterlichaam belanden
Zoals werken met een gesloten hulpconstructie, waardoor luchtafzuiging nodig is.
Bij gebruik van een hulpconstructie staat ook in de werkinstructie:
- hoe de vloer, de zijwanden en de bovenzijde van de hulpconstructie zijn uitgevoerd
- wat de omvang is van het bouwwerk en van de hulpconstructie
- of de constructie een afzuiging met permanente onderdruk heeft
- hoe afvalwater wordt opgevangen als natte technieken worden gebruikt
- wat de aanvullende maatregelen zijn als wordt gewerkt bij een windsnelheid van meer dan 8 m/s
Beperken stof in het oppervlaktewaterlichaam
Bij het afzuigen van lucht vanuit een hulpconstructie, geldt een emissiegrenswaarde voor stof van 10 mg/Nm3. Dit wordt eenmalig gemeten. Dit staat in artikel 2.26 van de bruidsschat waterschapsverordening. Deze luchtemissienorm moet voorkomen dat stof alsnog in het oppervlaktewater terechtkomt.
Is de afstand tot een oppervlaktewaterlichaam te groot om een lozing te verwachten? Dan geldt dit artikel niet.
Meldingseisen
Volgens artikel 2.17 van het Bal moet de melder van de activiteit altijd de volgende gegevens aanleveren:
- de aanduiding van de activiteit: lozen bij het reinigen, conserveren, bouwen, renoveren of slopen van bouwwerken
- naam en adres van degene die de activiteit - bedoeld in hoofdstuk 3 Bal - verricht
- het adres waarop de activiteit - bedoeld in hoofdstuk 3 Bal - plaatsvindt
- de dagtekening
Voor het lozen van afvalwater van gevelreiniging bij bouwwerken (dus niet periodiek reinigen) in de bodem of een schoonwaterriool is een voorafgaande toestemming vereist. Zie de vangnetvergunning lozen in de bodem en lozen in een schoonwaterriool in paragraaf 22.3.26 van de bruidsschat omgevingsplan.
Let op: Bij periodiek reinigen is het niet nodig om het bevoegd gezag te informeren.
Verboden en voorwaarden bruidsschat
De voorkeursroute bij periodiek reinigen is lozen op of in de bodem of riolering.
Afvalwater afkomstig van het reinigen of conserveren van bouwwerken wordt niet geloosd op een oppervlaktewaterlichaam. Tenzij afvalwater afkomstig is van:
- afwassen met water
- het schoonspuiten met water onder een druk van maximaal 200 bar
Een gemeente of waterschap is niet bevoegd om de voorkeursroute van een lozing op te heffen. Is er een andere lozingsroute in het omgevingsplan of waterschapsverordening is toegestaan? Dan geldt de voorkeursroute niet als verplichting voor de initiatiefnemer.
Controleaspecten
Let bij het controleren van de regels goed op de volgende zaken:
- Gelden de regels voor het omgevingsplan of voor de bruidsschat omgevingsplan?
- Gelden de regels van de nieuwe waterschapsverordening of de regels van de bruidsschat waterschapsverordening?
- Wordt gewerkt volgens BBT?
- Wordt bij reinigen of conserveren van bouwwerken geloosd op oppervlaktewater? Is het afvalwater dan afkomstig van het afwassen met water of van schoonspuiten met maximaal 200 bar?
Meten en bemonsteren
Voldoet de lozing aan de emissiegrenswaarden? Voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater gelden de volgende normen:
- Op het meten van stof bij het afzuigen van lucht vanuit een hulpconstructie is NEN-EN 13284-1 van toepassing.
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Als het gaat om Lozingsvoorschriften verwijderen graffiti (paragraaf 4.45 Bal), dan gelden die regels alleen als er sprake is van een Onderhoudswerkplaats voor autobus, trein, tram of metro of een Spoorwegemplacementen.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het meest doeltreffende en geavanceerde ontwikkelingsstadium van de activiteiten en exploitatiemethoden waarbij de praktische bruikbaarheid van speciale technieken om het uitgangspunt voor de emissiegrenswaarden en andere vergunningvoorwaarden te vormen is aangetoond, met als doel emissies en gevolgen voor het milieu in zijn geheel te voorkomen, of wanneer dit niet mogelijk is, te beperken, waarbij wordt verstaan onder:
- technieken: zowel de toegepaste technieken als de wijze waarop de installatie wordt ontworpen, gebouwd, onderhouden, geëxploiteerd en ontmanteld
- beschikbare: op zodanige schaal ontwikkeld dat de betrokken technieken, kosten en baten in aanmerking genomen, economisch en technisch haalbaar in de betrokken industriële context kunnen worden toegepast, onafhankelijk van de vraag of die technieken wel of niet binnen Nederland worden toegepast of geproduceerd, mits zij voor de exploitant op redelijke voorwaarden toegankelijk zijn,
- beste: het meest doeltreffend voor het bereiken van een hoog algemeen niveau van bescherming van het milieu in zijn geheel
Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.