Afvalwater, afval en de Wet milieubeheer
Afvalwater is een afvalstof in de zin van de Wet milieubeheer (Wm). Toch gelden voor het beheer en de verwijdering andere regels voor afvalwater dan voor afvalstoffen.
Het verschil tussen afvalwater en afvalstoffen in de Wet milieubeheer
De voorkeursvolgorde bij maatregelen voor afval is niet altijd goed toepasbaar op afvalwater. Daarom is er voor de verwijdering van afvalwater via het rioolstelsel ook een voorkeursvolgorde voor afvalwater bepaald. Gebeurt het verwijderen op een andere manier? Dan moet het wel volgens de afvalstoffenvoorkeursvolgorde.
De voorkeursvolgorde voor het verwijderen of lozen van afvalwater staat in artikel 10.29a Wm. Kort samengevat: het is belangrijk om het ontstaan van afvalwater te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Zowel de hoeveelheid water als de mate van vervuiling. Dat is het beste voor het milieu.
Afvalwater van huishoudelijke aard
Uit de definities van de Wet milieubeheer en het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal), volgt dat er geen huishoudelijk afval kan ontstaan bij bedrijven. Bedrijven zijn namelijk geen particuliere huishoudens. Er is bij bedrijven dus altijd sprake van bedrijfsafval.
Dit verschil geldt niet voor afvalwater van huishoudelijke aard. Sanitair afvalwater is altijd huishoudelijk afvalwater en wordt daarom niet aangemerkt als bedrijfsafvalwater. Dat is van belang, omdat de gemeente een (zorg)plicht heeft om huishoudelijk afvalwater van binnen de bebouwde kom in te zamelen.
Verschil in het afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen
We geven een voorbeeld om het verschil tussen afvoeren van afvalwater en vloeibare afvalstoffen duidelijk te maken. Stel: er moet een grote hoeveelheid frisdrank en bier worden afgevoerd. Gebeurt dit via een vuilwaterriool, dan is de afvalstoffenwetgeving niet van toepassing (artikel 10.31 Wm).
Gebeurt afvoer niet via een openbaar vuilwaterriool? Dan is de afvalstoffenwetgeving wél van toepassing. Bijvoorbeeld als de fusten en kratten als één partij wordt afgevoerd. Het maakt daarbij niet uit hoe deze partij wordt verwerkt.
Nog een voorbeeld. Een bedrijf of huishouden verzamelt afvalwater in een tank of vat. Dat afvalwater wordt periodiek met een tankauto of vat afgevoerd. Ook dan is het afvalwater een normale afvalstof in de zin van de Wet milieubeheer.
Ontvangst en verwerken van afvalwater
Afvalwater en vloeibare afvalstoffen worden na lozing op een vuilwaterriool grotendeels verwerkt op een zuiveringtechnisch werk van de overheid (rioolwaterzuiveringsinstallatie, rwzi). Daarom worden aan de ontvangst op een rwzi via riolering geen eisen gesteld vanuit de afvalstoffenwetgeving.
Ontvangst en verwerken van waterige afvalstoffen
Het ontvangen van afvalstoffen op een rwzi of een zuiveringsvoorziening voor ingezameld of afgegeven afvalwater is geregeld in paragraaf 4.50 van het Bal.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.