Capaciteitsberekening vetafscheider op grond van soort keuken
Met deze methode kunt u de capaciteit (in de NEN-EN is dit de Nominal Size) van de afscheider berekenen naar soort keuken en vleesverwerking. Per soort keuken of vleesverwerking vult u de hoeveelheid maaltijden of de hoeveelheid te verwerken vlees in. De tool berekent vervolgens met een aanname van het debiet de capaciteit.
In de berekeningstabel staan 3 factoren (ft temperatuur, fd dichtheid en fr mate van gebruik van schoonmaakmiddelen). De tool vult voor de 3 factoren de standaardomstandigheden voor u in. Met de tabellen in de NEN-EN 1825-2 kunt u deze waarden aanpassen.
Waarden voor ft
- ft = 1 voor afvalwater ≤60°C
- ft = 1,3 voor afvalwater >60 °C
Waarden voor fd
- fd= 1 voor afvalwater van keukens, slachthuizen en vlees- en visverwerkende industrie
- Is de olie of vetsoort bekend? Dan kunt u fd aflezen met figuur 1 en Annex B van NEN EN 1825-2.
Waarden voor fr
- fr = 1 wanneer u geen schoonmaakmiddelen gebruikt
- fr = 1,3 wanneer u soms of altijd schoonmaakmiddelen gebruikt
- fr ≥ 1,5 in speciale gevallen zoals ziekenhuizen
* 1 GV = 1 koe of 2,5 varkens