Software Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium
Beheerders van primaire waterkeringen moeten iedere 12 jaar beoordelen of hun keringen voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De methode en regels die ze daarbij moeten gebruiken, zijn vastgelegd in een wettelijk Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI).
Na de eerste beoordelingsronde in 2017, is nu de 2e landelijke beoordelingsronde 2023 gestart. Hiervoor is het Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI) voor primaire waterkeringen per 1 januari 2023 vernieuwd.
Het BOI instrumentarium is opgedeeld in een vijftal productlagen.
Meer informatie over de indeling van het BOI in de productlagen, vind u op de inhoudelijke pagina "BOI voor primaire waterkeringen".
De beschikbare software valt onder productlaag 2 of 3 en wordt door het Rijk beschikbaar gesteld.
- Productlaag 2 wordt volledig ondersteund en is door het Rijk geborgd.
De software wordt onderhouden, doorontwikkeld en er is jaarlijks een nieuwe release beschikbaar. - Software in productlaag 3 is in het verleden door het Rijk beschikbaar gesteld en nog steeds van nut voor het uitvoeren van een beoordeling.
De software is echter niet geborgd en voldoen mogelijk niet aan de laatste ICT- en kwaliteitseisen.
De goedgekeurde en actuele (onder)delen van het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium kunt u in onderstaand overzicht, terugvinden.
Op de inhoudelijke pagina's is vermeld onder welke productlaag de betreffende software valt.
Met de Basis Module (BM) Asfalt Golfklap kan men deterministisch de veiligheid van asfaltbekleding bepalen. Het programma berekent de veiligheidsfactor van asfaltbekledingen met behulp van de Miner-som.
Met de Basis Module (BM) Gras Buitentalud kan men, voor het toetsspoor Erosie Gras Buitentalud (GEBU), deterministisch de veiligheid over grasbekleding bepalen.
Met D-Flow Slide kan men de bijdrage van zettingsvloeiing aan de overstromingskans bepalen volgens de voorschriften van het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI).
Met D-GeoFlow kan de grondwaterstroming onder een waterkering worden gemodelleerd, worden berekend of er kans is op piping en hoe de pipe zich ontwikkelt.
Met het D-Soilmodel kan de ondergrond geschematiseerd worden voor de toetssporen macrostabiliteit, piping en geotechnische faalmechanismen.
Met D-Stability is het mogelijk om één berekening uit te voeren voor de toetssporen binnenwaartse en buitenwaartse stabiliteit.
Voor een efficiënte uitvoering van de beoordeling zijn door Rijkswaterstaat, Deltares, waterschappen en marktpartijen verschillende hulptools ontwikkeld.
Hydra-NL is een model dat de statistiek berekent van de hydraulische belastingen voor de beoordeling van de primaire dijken en kunstwerken.
MorphAn is een applicatie voor de Morfologische Analyse van de kust op basis van profielen en rastermetingen die de veiligheid van duinen toetst.
Riskeer is een doorontwikkeling van de applicatie Ringtoets. Hiermee kan men primaire waterkeringen, volgens het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI), beoordelen. Het ondersteunt ook het ontwerpproces van dijken.
Met Steentoets kan men de veiligheidsbeoordeling van dijkbekledingen met gezette steen uitvoeren. Het programma is toepasbaar voor bijna alle steenzettingen in Nederland.
De Waterstandsverlopentool levert, tijdens het passeren van een storm of hoogwatergolf, voor alle primaire waterkeringen de tijdsafhankelijke waterstand aan.
Beoordelingsmethodiek
Voor meer inhoudelijke informatie over de beoordelingsmethodiek en een uitgebreide beschrijving van de release notes, verwijzen we u graag door naar het BOI-portaal.
Klik hiervoor op één van de onderstaande links.
Een overzicht van de BOI nieuwsbrieven. Hier kunt u zich ook aan- of afmelden.
Na het verzenden van het downloadformulier ontvangt u een link naar een web-dataomgeving.