Emissie-immissietoets
De immissietoets is een belangrijk hulpmiddel voor zowel de aanvrager van een vergunning als het bevoegd gezag. Voor de immissietoets is ook een webapplicatie beschikbaar. Die kunt u als hulpmiddel gebruiken om te bepalen of de restlozing van een bron voor het oppervlaktewater toegelaten is. De restlozing is de lozing die overblijft na toepassing van de Algemene beoordelingsmethodiek (ABM).
Waterbezwaarlijkheid via ABM
Via de ABM is de waterbezwaarlijkheid bepaald van de stoffen en mengsels die de initiatiefnemer gebruikt en uiteindelijk via afvalwater wil gaan lozen.
Voor wie is de applicatie bedoeld?
De Immissietoets wordt samen met de ABM door de initiatiefnemer gebruikt om de lozing vooraf te beoordelen. Dit gebeurt tijdens en/of vóór de fase van het vooroverleg. Dus voordat de lozing mag starten.
Het bevoegd gezag beoordeelt daarna het resultaat van de door de initiatiefnemer ingevulde immissietoets. De berekende samenstelling en hoeveelheid afvalwater zijn de basis voor:
- (de beoordeling van) vergunningaanvragen voor vergunningplichtige lozingen
- (de beoordeling van) een verzoek om verruimend maatwerk bij lozingen die onder algemene regels vallen
- de ambtshalve beoordeling of bij algemeen geregelde lozingen verscherpend maatwerk nodig is. Of dat handhaving op basis van de zorgplicht nodig is.
De afstemming tussen het emissie- en immissiebeleid komt voor het bevoegd gezag aan de orde bij het opstellen van waterprogramma’s.
Webapplicatie en document
Voor het gebruik van de webapplicatie: immissietoets heeft u een internetaansluiting met browser nodig. Het Handboek Immissietoets (pdf, 2.9 MB) beschrijft de methodiek van de immissietoets
Meer informatie
U vindt meer informatie:
- over het Handboek Immissietoets op de pagina Uitleg werkwijze immissietoets
- over de werkwijze van de ABM op de pagina Uitleg werkwijze Algemene beoordelingsmethodiek (ABM)
Updates
Op de website van de immissietoets is ook het laatste nieuws te lezen. Rijkswaterstaat en Deltares houden deze tool actueel.
Immissietoets vernieuwd
Omdat de software van de webapplicatie was verouderd, is in 2020 begonnen met de ombouw van de webapplicatie. De nieuwe immissietoets is nu beschikbaar. De applicatie ziet er wel heel anders uit en dat is misschien wel even wennen voor de gebruiker.