Wat de applicatie doet
De tool behorende bij de Waterbodemimmissietoets stelt de gebruiker in staat om de Waterbodemimmissietoets uit te voeren zoals opgenomen in paragraaf 3.2 van het Handboek Immissietoets. (pdf, 2.9 MB)
De waterbodemimmissietoets toetst of de waterkwaliteit als gevolg van de (potentiële) lozing vanuit de waterbodem voldoet aan het geen achteruitgangsprincipe Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van de Kaderrichtlijn Water Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De waterbodemimmissietoets start met het toetsen aan 2 criteria:
- Is de kwaliteit van de waterbodem na de ingreep gemiddeld boven de interventiewaarde?
- Is de waterbodemkwaliteit na de ingreep slechter dan ervoor?
De uitkomst van de waterbodemimmissietoets komt in een projectbesluit of een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit. Vervolgens moet het bevoegd gezag dit beoordelen.
De tool is geschikt voor rijkswateren en regionale wateren en zorgt op een uniforme wijze voor een betrouwbare en transparante manier van toetsing. De tool is niet bedoeld voor het beoordelen van effecten van het toepassen of verspreiden van grond of bagger in oppervlaktewateren. Hiervoor is het wettelijke kader.
De tool kan benut worden voor het:
- bepalen welke stoffen aanvullend op het standaardstoffenpakket gemeten moeten worden omdat ze meegenomen moeten worden in de waterbodemimmissietoets.
- bepalen voor welke stoffen voldaan wordt aan de 2 criteria en waarvoor dus de waterbodemimmissietoets uitgevoerd moet worden.
- uitvoeren van de waterbodemimmissietoets voor de stoffen die voldoen aan de 2 criteria.
- bepalen van effecten van mitigerende maatregelen als voor een stof niet voldaan wordt.
Voor rijkswateren zijn alle waterkwaliteitsgegevens reeds ingelezen. Voor regionale wateren moeten ze handmatig worden ingevoerd.
Voor wie is de applicatie bedoeld?
De tool wordt gebruikt door initiatiefnemers (of marktpartijen namens de initiatiefnemers) en bevoegd gezag bij een vergunningplichtige ingreep in een watersysteem waarbij een 'nieuwe' waterbodem wordt blootgelegd:
- door het ontgraven van een 'oude' waterbodem
- door het verwijderen van oeverbescherming
- door het uitbreiden van het watersysteem
Laatste nieuws
Jaarlijks wordt de waterbodemimmissietoets geactualiseerd. Dit wordt gemeld in een nieuwsbrief.
Contact
Vul het meldingsformulier in om een technische of functionele vraag te stellen. Heeft u een inhoudelijk vraag dan kunt u gebruik maken het vragenformulier.
Documenten
Handreiking waterbodemimmissietoets
Handboek Immissietoets
Systeemvereisten
De waterbodemimmissietoets bestaat uit een Excelapplicatie en een handreiking. Deze draait op Windows 7 en Excel 2010. De applicatie draait niet op een Apple-computer.
Downloadlink
Download de applicatie via de pagina Aanvraag Aanvraag waterbodemimmissietoets.