Schade- en Slachtoffer Module
Met de Schade- en Slachtoffer Module (SSM) kunt u schade en slachtoffers bij overstromingen berekenen. Dit gebeurt volgens een landelijke standaardmethode.
Direct naar documenten
Op de downloadpagina Schade- en Slachtoffer Module (SSM) kunt u de volgende pdf's downloaden:
- Gebruikshandleiding SSM
- Standaardmethode 2017 Schade en slachtoffers als gevolg van overstromingen
- Documentatie Update Basisinformatie
- Release Notes SSM
Achtergrondinformatie:
- Updated and improved method for flood damage assessment in the Netherlands
- Loss of life estimation in flood risk assessment
Met SSM kunt u voor elke simulatie van een Nederlandse overstroming diverse overstromingsgevolgen berekenen. Voorbeelden hiervan zijn: hoeveel (kwetsbare) objecten en inwoners worden getroffen, hoeveel schade kan er optreden en hoeveel slachtoffers kunnen er vallen.
De applicatie is met name geschikt voor grootschalige diepe overstromingen vanuit het hoofdwatersysteem. De applicatie heeft ook aparte modules voor buitendijkse gebieden en voor polders, die kunnen overstromen vanuit regionale wateren.
Voor beschermde gebieden langs het hoofdwatersysteem is per overstromingsscenario de effectiviteit van een preventieve en verticale evacuatiestrategie opgenomen. Een indicatie wordt gegeven voor een waarschuwingstijd van 1, 2 en 3 dagen.
Voor wie is de applicatie bedoeld?
De applicatie is bedoeld voor toepassing door diverse gebruikersgroepen die inzicht willen hebben in de mogelijke gevolgen van een overstroming.
- Rijksoverheid: die is verantwoordelijk voor de veiligheidsnormen van de waterkeringen langs het hoofdwatersysteem. Deze normen zijn sinds 2017 gebaseerd op de gevolgen van een overstroming.
- Provincies: die zijn verantwoordelijk voor het normeren van regionale keringen.
- Veiligheidsregio's: die zijn verantwoordelijk voor het opstellen van evacuatiestrategieën bij rampenplannen.
- Overheden zoals gemeenten, waterschappen en provincies: die zijn verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening, water(kering)beheer en rampenbestrijding
- Verzekeraars: die dekken schade af bij overstromingen.
Laatste aanpassingen
De laatste versie van SSM is v4.2 (2024).
Vanaf versie 4.x is er een update van de onderliggende basisgegevens van SSM gedaan. Het gaat dan om de update van kwetsbaarheidsbestanden (objecten) en het prijspeil (templates) naar 2022. Het is nu mogelijk om zowel met de bevolkings- en bedrijfsgegevens uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) 2014 en het prijspeil 2011 te rekenen, en ook met het jaar 2022.
Voor een toelichting op de update van de basisdata van SSM, zie het document Documentatie Update Basisinformatie (pdf). Deze is te vinden op de downloadpagina.
In versie 4.2 zijn onderstaande wijzigingen (ten op zicht van v4.1) doorgevoerd:
- Er is een fout hersteld in de kwetsbaarheidsbestanden (objecten) van Gemalen en Industrie. Hierdoor konden schadebedragen voor deze objecten dubbel geteld worden, waardoor het schadebedrag ten onrechte te hoog uitkwam. Dit is nu hersteld door een update van de schadebedragen in het template 'Industrie'.
- Gebruikte externe onderdelen en/of bibliotheken, die in SSM worden gebruikt, zijn geüpdatet naar de meest recente versie.
- Ook is er een aantal kleine bugfixes uitgevoerd.
Alle relevante (technische) documentatie wordt meegeleverd met de download van de software.
Vragen?
Heeft u vragen over de Schade- en Slachtoffer Module en/of wilt u achtergronddocumentatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via het Vraagformulier SSM.
Downloaden
U kunt de software downloaden door het formulier Schade- en Slachtoffer Module in te vullen. Na het verzenden van dit formulier ontvangt u een link naar een web-data-omgeving.
In deze omgeving kunt u de Schade- en Slachtoffer Module downloaden.
Systeemvereisten
SSM draait op het MS Windows 7, 10 en 11 platform met een 64-bits processor.
Let op: het moduleren van grote gebieden of het werken met gedetailleerde grids heeft een nadelig effect op de performance en de rekentijden.