Waterbeheer in de Omgevingswet – dit is veranderd
Hieronder staan de belangrijkste veranderingen onder de Omgevingswet voor het peilbesluit, de legger en het calamiteitenplan.
Peilbesluit
Rijk en waterschappen maken peilbesluiten met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure. Die procedure staat in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Onder de Waterwet gold dit alleen voor peilbesluiten voor rijkswateren. Vaak hebben of hadden provincies dit voor peilbesluiten van waterschappen al in de provinciale (water)verordeningen geregeld. In de praktijk heeft de komst van de Omgevingswet dus nauwelijks verschil teweeggebracht.
Peilbesluiten zijn onder de Omgevingswet niet langer aan de provinciale goedkeuring onderworpen. Het administratief beroep is vervallen.
Legger
De regeling voor leggers in de Omgevingswet lijkt op de regeling in de Waterwet. Het belangrijkste verschil is dat een beschermingszone rond waterstaatswerken niet meer in de legger staat. Onder de Omgevingswet is een beschermingszone een beperkingengebied Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). De legger is een instrument voor de waterbeheerder. Deze is daarom minder geschikt om beperkingengebieden weer te geven.
Grenzen van beperkingengebieden
De grenzen van beperkingengebieden voor waterstaatswerken in beheer bij het Rijk staan in de Omgevingsregeling. De grenzen van beperkingengebieden voor regionale waterstaatswerken staan in de waterschapsverordening.
Beroep tegen een legger
Onder de Waterwet was het mogelijk om in beroep te gaan tegen een legger. Onder de Omgevingswet is geen beroep meer mogelijk. Dit is ook niet nodig, want een beschermingszone staat nu als beperkingengebied in de waterschapsverordening of in de Omgevingsregeling. Een waterbergingsgebied staat in de legger, maar moet ook in het omgevingsplan worden opgenomen.
Calamiteitenplan
Onder de Omgevingswet zijn waterbeheerders verplicht te beschrijven wanneer en hoe ze de burgemeesters en de voorzitters van de veiligheidsregio's informeren.
Beperkingengebied
Bij of krachtens de wet aangewezen gebied waar vanwege de aanwezigheid van een werk of object regels gelden over activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor dat werk of object. Deze begripsomschrijving staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Uitleg
De beperkingengebieden zijn gebieden rond luchthavens, wegen, spoorwegen of waterstaatswerken.