Energie opwekken met water
In 2023 moest 16% van het energieverbruik in Nederland duurzaam zijn opgewekt. Dit blijkt uit het Klimaatakkoord (voorheen: Energieakkoord).
Het uiteindelijke doel in 2050 is bijna geen uitstoot meer te hebben van broeikasgassen (zoals CO2). Concreet betekent dit 95% minder uitstoot van broeikasgassen ten opzichte van het niveau van 1990. In de Energieagenda staan de afspraken tot 2050.
Nederland zet verschillende vormen van energiewinning in. Hieronder valt ook energiewinning met of op het water. Te denken valt aan:
- Wind op zee. Zie voor meer informatie het Noordzeeloket en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Waterkrachtcentrale: voor een waterkrachtcentrale is een omgevingsvergunning voor een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een oppervlaktewaterlichaam in beheer bij het Rijk nodig. Aan deze vergunning kunnen voorschriften worden verbonden. Uit meerdere rechtszaken blijkt hoe moet worden omgegaan met vissterfte (en eisen uit de Kaderrichtlijn Water). Zie rechtspraak.nl (zoeken op waterkrachtcentrale). Voor waterkrachtcentrales in rijkswater geldt de beleidsregel watervergunningverlening waterkrachtcentrales in rijkswateren.
- Osmose, zoals bij de Afsluitdijk.
- Eb en vloed (getijdenenergie), zie bijvoorbeeld in Zeeland.
- Bodemenergie.
- Drijvende zonnepanelen. Er is een Stowa-handreiking drijvende zonnepanelen verschenen.
De overheid stimuleert de duurzame productie van elektriciteit en gas, onder andere met een kennis- en implementatieprogramma Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).