Schelpdierwater
Het Rijk moet in het Nationaal waterprogramma schelpdierwateren aanwijzen. Dat staat in artikel 4.10, tweede lid, onder c, van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
Aanwijzen schelpdierwateren
In het Nationaal waterprogramma 2022-2027 zijn de volgende gebieden aangewezen als schelpdierwater:
- Waddenzee
- Zuidwestelijke Delta
- Voordelta
In deze gebieden worden schelpdieren gekweekt voor menselijke consumptie. Rijkswaterstaat is in deze gebieden waterkwaliteitsbeheerder. Als het rijkswater aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoet, kunnen schelpdieren veilig worden gekweekt.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) zijn eisen opgenomen om bacteriële besmetting van schelpdierwater tegen te gaan:
- artikel 4.19: schelpdierwater mag niet zodanig bacterieel besmet zijn dat dat schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid.
- artikel 11.27 onder e: de overheid moet Escherichia coli of andere indicatoren in schelpdierwater monitoren. Escherichia coli-bacteriën hebben een functie als monitoringsindicatoren: daarmee kan worden aangetoond of al dan niet sprake is van bacteriële besmetting van schelpdierwater.
Protocol voor monitoring en toetsing schelpdierwateren
Dit protocol beschrijft op welke wijze wordt getoetst aan de eisen uit het Bkl. Daarnaast bevat het aanwijzingen voor de te monitoren parameters, de meetlocaties, de meetfrequentie en de overige eisen die aan de monitoring worden gesteld. Rijkswaterstaat maakt voor de toetsing en de beoordeling gebruik van gegevens van schelpdieranalyses van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Verbeteren waterkwaliteit via vergunningverlening en handhaving
Rijkswaterstaat werkt met name via vergunningverlening en handhaving aan het verbeteren van de fysische en chemische waterkwaliteit. Deze inspanning komt ook ten goede aan de vereisten uit de (voormalige) Schelpdierwaterrichtlijn. Als niet aan de (bacteriologische) eisen wordt voldaan, neemt Rijkswaterstaat het initiatief om de oorzaak op te sporen. Rijkswaterstaat maakt vervolgens afspraken met de betrokken partijen om de problemen op te lossen.
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.