Grondwaterbeheer: kwantiteit én kwaliteit
Grondwater is onderdeel van de fysieke leefomgeving. Als het gaat om grondwater dan moet er voldoende van zijn én van een goede kwaliteit. Het maakt deel uit van zowel de bodem als het watersysteem. Grondwaterbeheer is dan ook een zaak van bodem- en watersysteembeheer.
Grondwaterbeheer omvat zowel het maken van beleid voor grondwater als de uitvoering ervan met maatregelen (in programma’s) en regelgeving. Grondwater houdt zich niet aan bestuurlijke gebiedsgrenzen en is daarmee een interbestuurlijke verantwoordelijkheid.
Grondwaterbeheer: kwantiteit én kwaliteit
Grondwaterbeheer is een integraal onderdeel van het watersysteembeheer. De Omgevingswet beschrijft wat onder het beheer van een watersysteem valt. Het beheer is gericht op het in onderlinge samenhang:
- voorkomen en waar nodig beperken van overstromingen, wateroverlast en waterschaarste
- beschermen en verbeteren van de chemische en ecologische kwaliteit van watersystemen
- vervullen van maatschappelijke functies van watersystemen
Er moet dus voldoende grondwater zijn én van een goede kwaliteit. Grondwaterbeheer is dan ook een zaak van kwantiteitsbeheer en kwaliteitsbeheer.
Grondwaterbeleid
Het beleid voor grondwater wordt beïnvloed door maatschappelijke opgaven (nationaal, regionaal en lokaal), Europese doelen en de eigenschappen van het natuurlijke bodem- en watersysteem.
In de omgevingsvisies en programma’s staan de afwegingen en keuzes over hoe om te gaan met de verschillende functies van het grondwater. Dit is de balans tussen enerzijds het grondwater benutten en anderzijds het beschermen van dat grondwater.
Goed beleid zorgt voor het duurzaam beheren van het grondwater. Alleen dan kan het grondwater ook langdurig benut worden.
Interbestuurlijke verantwoordelijkheid
Grondwater houdt zich niet aan bestuurlijke gebiedsgrenzen en is daarmee een interbestuurlijke verantwoordelijkheid. U vindt meer informatie op de pagina Taken en bevoegdheden grondwater.