Direct lozen op een rioolwaterzuivering
Meestal gaat afvalwater via een rioolstelsel naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Dan is het een milieubelastende activiteit. Soms wordt er rechtstreeks op een rwzi geloosd. Dan is het géén milieubelastende activiteit, maar een lozingsactiviteit. Er is sprake van een directe lozing op een rwzi als die lozing gebeurt via een werk of per as. Een werk kan een eigen pijpleiding zijn. En als het per as komt, kan het bijvoorbeeld in vaten of per tankwagen aan komen bij de rwzi.
Toepassingsgebied
Een rwzi is een zuiveringtechnisch werk dat stedelijk afvalwater zuivert. Het werk wordt beheerd door of namens het waterschap. Het behandelen van stedelijk afvalwater in een rwzi valt onder rijksregels. Zie paragraaf 3.5.7 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Andere afvalwaterzuiveringen noemen we awzi.
Een awzi wordt niet door of namens de overheid beheerd. Een dergelijke zuiveringsvoorziening voor ingezameld of afgegeven afvalwater heeft onder de Omgevingswet altijd een omgevingsvergunning nodig. Zie paragraaf 3.2.17 van het Bal.
Onderscheid zuiveringtechnisch werk en openbaar vuilwaterriool
Mensen kunnen in verwarring raken bij het begrip "zuiveringtechnisch werk" (de bijlage bij artikel 1.1 van de Omgevingswet). Dat komt door het tweede gedeelte van de juridische omschrijving van het begrip:
'met inbegrip van het bij dat werk behorende werk voor het transport van stedelijk afvalwater.'
Dit lijkt op omschrijving van een 'openbaar vuilwaterriool' (de bijlage bij artikel 1.1 van de Omgevingswet):
'voorziening voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater, in beheer bij een gemeente of een rechtspersoon die door een gemeente met het beheer is belast'
Toch zit er geen overlap in deze begrippen. Dit komt omdat niet elk gedeelte van het vuilwaterriool echt bij het zuiveringtechnisch werk hoort. De praktijk gebruikt daarom een overdrachtspunt als grens tussen het openbare vuilwaterriool en het zuiveringtechnisch werk. Op dit overdrachtspunt geeft de gemeente het stedelijk afvalwater juridisch aan de beheerder van het zuiveringtechnisch werk.
Het stuk riool vóór dit overdrachtspunt valt daarmee onder het begrip 'openbaar vuilwaterriool'. Het gedeelte van het riool na het overdrachtspunt hoort bij het begrip "zuiveringtechnisch werk". Als in dit laatste gedeelte persleidingen liggen, vallen die ook onder het begrip 'zuiveringtechnisch werk'. De beheerder van het zuiveringtechnisch werk heeft dan ook het onderhoud van deze leiding.
Lozing zonder rioolstelsel op een rwzi
In sommige gevallen lozen bedrijven rechtstreeks op een zuiveringtechnisch werk, een rwzi. Het afvalwater gaat zonder tussenkomst van een rioolstelsel naar een rwzi. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een aparte transportleiding of per vrachtwagen. Vooraf vindt er dan geen vermenging plaats met andere soorten afvalwaterstromen. Deze vermenging gebeurt wel bij een (openbaar) vuilwaterriool.
Voordeel voor het rioolstelsel
Een aparte transportleiding kan handig zijn als er een grote lozer vlak bij een rwzi is gevestigd. De rechtstreekse lozing kan het openbaar vuilwaterriool ontlasten. Ook ontstaat er ruimte op het rioolstelsel voor afvalwater van andere bedrijven en of huishoudens.
Toch onder algemene regels
In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) worden directe lozingen via een werk (een werk is de juridische omschrijving van een transportleiding), gelijk gesteld met lozing van afvalwater via het vuilwaterriool. Dit komt door de definitie van vuilwaterriool. Binnen de besluiten gelden voor de directe lozingen op de rwzi dezelfde voorwaarden als bij lozen in het vuilwaterriool.
Er is wel sprake van een andere bevoegd gezag bij deze lozingen. In plaats van de gemeente is het waterschap bevoegd gezag voor lozingen rechtstreeks op een zuiveringtechnisch werk.
Vergunningplicht
Een milieubelastende activiteit kan als vergunningplichtig zijn aangewezen in een van de artikelen in hoofdstuk 3 van het Bal. Deze is ook van toepassing bij een directe lozing.
Vindt er een lozing op een zuiveringtechnisch werk plaats? Dan is een omgevingsvergunning alleen mogelijk als de lozing de werking van de zuivering niet in gevaar brengt. Dit staat in artikel 8.88, eerste lid van het Bkl.
Lozen afvalwater per as
Het lozen van afvalwater per as (een tankwagen) valt niet onder een 'werk'. Op het transport per as is de afvalstoffenregelgeving van toepassing. Met name het 'Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen'.
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer op Besluit activiteiten leefomgeving.