Procedure maatwerkvoorschrift
Het stellen van een maatwerkvoorschrift zal in de meeste gevallen plaatsvinden op verzoek van degene die een activiteit wil uitvoeren. Het bevoegd gezag kan ook ambtshalve een maatwerkvoorschrift stellen.
Procedure maatwerkvoorschrift
Het bevoegd gezag stelt een maatwerkvoorschrift op in een apart maatwerkbesluit. Als voor een activiteit een omgevingsvergunning nodig is, dan is er soms een plicht om het maatwerk in een vergunningvoorschrift op te nemen. Het heet dan geen maatwerkvoorschrift meer, het is dan gewoon een vergunningvoorschrift.
Maatwerkvoorschrift in een maatwerkbesluit
Voor een besluit tot opstellen van een maatwerkvoorschrift (maatwerkbesluit) geldt de korte procedure van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het bevoegd gezag kan de uitgebreide procedure van toepassing verklaren (artikel 3:10 Awb). Het bevoegd gezag moet hier wel een goede reden voor hebben.
Voor maatwerkbesluiten over een milieubelastende activiteit (hoofdstuk 2 tot en met 5 Bal) geldt een extra procedurevoorschrift. Dit geldt ook voor maatwerkbesluiten over een lozingsactiviteit op een oppervlaktewaterlichaam door een milieubelastende activiteit. Artikel 10.20, lid 2 van het Omgevingsbesluit bepaalt dat het bevoegd gezag kennis geeft van het maatwerkvoorschrift in zijn elektronische publicatieblad.
Tegen een maatwerkbesluit staat bezwaar en beroep open.
Maatwerk in een omgevingsvergunning
Als het bevoegd gezag het maatwerk opneemt in een vergunningvoorschrift van de omgevingsvergunning, dan geldt de procedure van de omgevingsvergunning. Een belanghebbende die het niet eens is met het maatwerk kan de gebruikelijke rechtsmiddelen tegen het besluit tot verlening of wijziging van de omgevingsvergunning inzetten.
Aanvraag maatwerkvoorschrift
Het aanvragen van een maatwerkvoorschrift kan via het Omgevingsloket.