Voorkeursvolgorde afvalwater
Een belangrijk onderdeel van doelmatig beheer van afvalstoffen is de voorkeursvolgorde voor omgaan met afvalstoffen: de afvalhiërarchie. Voor afvalwater staat de voorkeursvolgorde in artikel 10.29a van de Wet milieubeheer (Wm).
Voorkeursvolgorde omgaan met afvalwater
De voorkeursvolgorde kort samengevat: het is belangrijk om het ontstaan van afvalwater te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken. Zowel de hoeveelheid water als de mate van vervuiling. Dat is het best voor het milieu. De afvalhiërarchie voor afvalwater is:
- voorkomen of beperken van het ontstaan van afvalwater
- voorkomen of beperken van verontreiniging van het afvalwater
- gescheiden houden van afvalwaterstromen. Dit hoeft niet als er geen nadelige gevolgen zijn door het samenvoegen van de stromen
- huishoudelijk afvalwater inzamelen en naar een zuiveringtechnisch werk (rioolwaterzuiveringsinstallatie of rwzi) brengen. Hieronder valt ook afvalwater dat wat biologische afbreekbaarheid betreft overeenkomt met huishoudelijk afvalwater. Dit type afvalwater komt vaak vrij bij bedrijven.
- opnieuw gebruiken van ander afvalwater dan huishoudelijk afvalwater. Hiervoor kan tijdelijke berging (in vaktaal: retentie) of zuivering bij de bron nodig zijn
- in het milieu (in de bodem of het oppervlaktewater) brengen van ander afvalwater dan huishoudelijk afvalwater. Hiervoor kan retentie of zuivering bij de bron nodig zijn
- inzamelen en naar een zuiveringtechnisch werk (rioolwaterzuiveringsinstallatie of rwzi) brengen van ander afvalwater dan huishoudelijk afvalwater. Dit type afvalwater komt vrij bij bedrijven.
Problemen verwerking
Ontstaan er problemen bij de verwerking of (her)gebruik afvalwaterstromen door het samenvoegen van verschillende afvalwaterstromen? Dan moeten afvalwaterstromen gescheiden blijven.
Ook in algemene regels
De voorkeursvolgorde voor het afvoeren van afvalwater is ook aangehouden bij het opstellen van de lozingsregels in het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal).
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.