Algemeen geregeld tenzij vergunningplicht
Onder de Waterwet was een lozing van afvalwater in principe vergunningplichtig. Maar omdat er ook onder de Waterwet al veel vrijstellingen van de vergunningplicht waren opgenomen in Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's), was de verandering naar de Omgevingswet in de praktijk voor de grotere bedrijfsmatige activiteiten niet zo groot.
Voor een directe lozing die onder rijksregels valt gelden in principe alleen algemene regels, tenzij die lozing in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) als vergunningplichtig is aangewezen. Dit is een verandering ten opzichte van de Waterwet, waarbij lozen van stoffen en warmte vergunningplichtig was tenzij er algemene regels golden met vrijstelling van de vergunningplicht.
Kleinere lozingen
Verandering is er wel voor vele kleinere lozingen op rijkswater die eerder vanwege hun geringe omvang of aantal niet expliciet waren vrijgesteld, terwijl er ook geen noodzaak voor vergunningplicht bestond. Bij die lozingen is er geen twijfel meer of vergunningverlening moet plaatsvinden of niet. Er gelden alleen algemene regels, vaak alleen de specifieke zorgplicht.
Bij kleinere lozingen op regionaal water bepalen de waterschappen zelf welke regels ze stellen.
Meer lozingen decentraal
Er zijn minder lozingen specifiek in rijksregels geregeld. De lozingsactiviteiten die het Rijk heeft losgelaten, regelen de waterschappen in de waterschapsverordening. Bij veel lozingen waarvoor wel rijksregels gelden kan het waterschap in de waterschapsverordening deze rijksregels beter toespitsen op het gebied. Bijvoorbeeld via maatwerkregels. En waar nodig aanvullende vergunningplichten instellen.
Bruidsschat
Om te voorkomen dat er bij inwerkingtreding van het stelsel voor deze lozingen geen regels golden, werden de bestaande regels via de zogenoemde bruidsschat Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) in de waterschapsverordeningen ingebouwd. De waterschappen konden deze bruidsschatregels vervolgens vanaf de eerste dag naar eigen inzicht aanpassen.
Maatwerk
Ook de mogelijkheden voor individueel maatwerk (maatwerkvoorschriften) zijn verbreed ten opzichte van de Waterwet.
Geen onderscheid meer tussen kwaliteit en kwantiteit
Het begrip lozingsactiviteit omvat zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het te lozen water. In de Waterwet werd onderscheid gemaakt tussen lozen (stoffen en warmte, de kwaliteit) en brengen van water in een oppervlaktewaterlichaam (de hoeveelheid of kwantiteit). Het lozen van stoffen en warmte werd onder de Waterwet volledig centraal geregeld met vergunningplichten en algemene rijksregels; het lozen van water op regionaal water volledig decentraal. Onder de Omgevingswet bestaat dit onderscheid niet meer.
Mogelijkheid tot stellen van maatwerkregels
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) maakt het mogelijk om maatwerkregels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) te stellen over de lozingsactiviteiten die onder algemene rijksregels vallen. Dat kan in de waterschapsverordening. Die mogelijkheid bestond onder de Waterwet niet.