Plankton Overleg Nederland
Plankton Overleg Nederland (PON) is een landelijk overlegorgaan voor planktononderzoek. De doelstelling is het bevorderen van fyto- en zoöplanktononderzoek in Nederland.
Het vergroten van de kennis op het gebied van fyto- en zoöplankton wordt bereikt door verschillende aspecten van het planktononderzoek aan de orde te stellen.
Besproken worden bijvoorbeeld:
- het verbreden van kennis
- verbeteren van methodieken
- kwaliteitsborging
- afstemmen van de naamgeving van planktonische organismen.
Historie
Het PON is in 2002 ontstaan door het samengaan van FON (fytoplanktonoverleg Nederland) en ZON (zoöplanktonoverleg Nederland). De leden zijn werkzaam bij overheidsinstellingen, ecologische adviesbureaus en waterlaboratoria. Per jaar vindt 2 keer overleg plaats.
Trachelomonas pseudocaudata Deflandre 1926 (foto: A.M.T.J. Joosten)
Waterkwaliteitsonderzoek
Het waterkwaliteitsonderzoek verandert voortdurend. Denk alleen maar aan de ontwikkeling van beoordelingsmethoden, zoals EBEOSYS (Ecologische Beoordelingssystemen) en KRW (Kaderrichtlijn Water). Daarnaast speelt ook de naamgeving een grote rol, waarvoor de TWN (Taxa Waterbeheer Nederland) leidend is. De analyse van fyto- en zoöplankton wordt daarmee voortdurend aangepast. Om goed en verantwoord in te kunnen spelen op deze veranderingen, is goed landelijk overleg noodzakelijk.
Nieuwsbrieven
Het PON brengt ook een nieuwsbrief uit. Bent u geïnteresseerd en wilt de nieuwsbrief ontvangen? U kunt zich aanmelden via het contactformulier van het PON.
In het archief kunt u de oude nieuwsbrieven teruglezen.
Inhoudelijk verantwoordelijk: Rob Suijkerbuijk, Aqualab Zuid B.V.