Resultaten monitoring
Het verzamelen van meetgegevens over ons watersysteem is belangrijk voor het waterbeleid in Nederland. Het watersysteem wordt gemonitord door diverse partijen en de resultaten zijn in diverse bronnen terug te vinden.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat staat voor samen werken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Data is hierbij belangrijk.
- Het Waterportaal is de openbare applicatie voor het inzien en downloaden van actuele, verwachte en historische gegevens van het hoofdwatersysteem. Monitoringgegevens van de regionale wateren zijn in veel gevallen te bekijken via de websites van de waterschappen.
- Actuele waterdata hier vindt u actuele en historische meetgegevens van het hoofdwatersysteem zoals waterstanden, astronomisch getij, afvoeren en stroomsnelheid, golfgegevens, watertemperaturen, chlorositeit, wind, maar ook waterkwaliteit meetgegevens.
- Waterinfo extra bevat informatie over de opzet van het monitoringnetwerk van Rijkswaterstaat en data en rapportages van diverse projecten van Rijkswaterstaat.
- Aqualarm is een alarmeringssysteem van Rijkswaterstaat waarmee op basis van ingewonnen meetwaarden de waterkwaliteit van de rivier wordt bewaakt. Aqualarm bevat inwinninggegevens, meetgegevens en alarmmeldingen.
Informatiehuis Marien
Het Informatiehuis Marien (IHM) is een samenwerkingsverband van de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Het IHM biedt een platform voor het vinden én delen van gegevens over de Noordzee. Ook ontsluit het de mariene data van de rijksoverheid.
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRM) verplicht elke Europese lidstaat tot het vaststellen van een mariene strategie. Deze strategie moet gericht zijn op bescherming, behoud en herstel van het mariene milieu (met als doel een goede milieu toestand) waarbij ook een duurzaam gebruik van de Noordzee wordt gegarandeerd.
Eén van de taken van het Informatiehuis Marien betreft de verantwoordelijkheid voor de monitoringsagenda en de operationele coördinatie van monitoring van de Kaderrichtlijn Marien (KRM). Dit omvat de verantwoordelijkheid voor de coördinatie en monitoring van data en dataprotocol over de Kaderrichtlijn Mariene Strategie.
Informatiehuis Water
Het Informatiehuis Water (IHW) faciliteert de uitwisseling van betrouwbare data over de Nederlandse waterkwaliteit, waterveiligheid en droogte.
Het Informatiehuis Water coördineert onder meer de informatiestromen oppervlaktewater- en grondwaterkwaliteit voor de Kaderrichtlijn Water. Zij verzamelen en bundelen gegevens en helpen waterbeheerders bij de aanlevering en verrijking van gestandaardiseerde data met procesmanagement en diverse informatiesystemen. De verzamelde en gebundelde informatiesets worden gebruikt voor landelijke en Europese rapportages.
Met het Waterkwaliteitsportaal worden waterkwaliteitsgegevens uitgewisseld. Het is voor waterbeheerders hét middel om correct en consistent te rapporteren over onder andere de Kaderrichtlijn Water (KRW). In het Waterkwaliteitsportaal zijn landelijke overzichten van de Nederlandse waterkwaliteit te vinden en informatie over de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water.
Het Informatiehuis Water is een samenwerkingsprogramma van de waterbeheerders van Nederland: de waterschappen, de provincies en Rijkswaterstaat.
Emissieregistratie
De Watson database is opgezet als onderdeel van de emissieregistratie. Deze bevat informatie over de concentraties microverontreinigingen in het influent en effluent van Nederlandse rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's).