Nieuws Water
Het zuiveren van water uit het Volkerak-Zoommeer en de Binnenschelde is mogelijk 1 van de oplossingen voor een betere waterkwaliteit in de Binnenschelde.
In oktober 2024 is de eerste groep perenboomriffen onder begeleiding van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uitgezet in de Waddenzee.
Bestrijdingsmiddelen kunnen een giftige cocktail vormen als ze in combinatie voorkomen in het oppervlaktewater. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden en het RIVM.
Zeegras heeft zich bij Ameland verder versterkt, en ook in de nieuwe proefvelden bij Ballastplaat en de Waardgronden groeiden de ingezaaide plantjes.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Beleidslijn grote rivieren. Deze aanpassing verandert de beoordeling van nieuwe activiteiten of wijziging van bestaande activiteiten in het rivierbed van de grote rivieren. Voorafgaand aan deze wijziging is er een internetconsultatie.
Op de zuivering in Dinther wordt voor het eerst in Nederland de zuiveringstechnieken Pacas en Ozon gecombineerd om medicijnresten te verwijderen.
In 2019 begon een test met de 'Bubble Barrier' Dit is een muur van luchtbellen die plastic afval uit het water haalt.
Stichting RIONED roept het kabinet en de Tweede Kamer op vochtige doekjes plasticvrij te maken en verkoop ervan te stoppen. Deze doekjes veroorzaken aanhoudende problemen in het afvalwatersysteem, en milieuvervuiling vanwege de plastic vezels.
Uit de tweede ronde metingen blijkt dat de PFAS-concentratie van 46 aangewezen zwemlocaties in Noord-Holland opnieuw onder de advieswaarde van het RIVM blijft.
De landelijke Klimaateffectatlas laat zien hoe hitte, droogte, wateroverlast en zeespiegelstijging zich in Nederland ontwikkelen bij verdere klimaatverandering.
De eerste 2 uit de serie van 16 nieuwe spuischuiven zitten sinds 17 september 2024 op hun plek in de nieuwe spuisluizen bij Den Oever.
De website helpdeskwater.nl stopt vanaf 18 september 2024. De informatie is onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).
De 'wachtkamer' helpt vissen om hoogteverschillen te overbruggen, zoals bij een stuw.
op zaterdag 21 september 2024 vindt de jaarlijkse functioneringssluiting plaats.
Internationale deskundigen uit de landen in het Rijnstroomgebied hebben aan de hand van recente klimaatgegevens onderzocht hoe de afvoeren in de Rijn en zijn belangrijkste zijrivieren zich waarschijnlijk zullen ontwikkelen tot 2100.
Op verschillende plekken in het rivierengebied herstelt Waterschap Rivierenland schade aan zomerkades en rivierdijken, na graverij door bevers.
Om de kans op overstromingen en wateroverlast zo klein mogelijk te houden, moet Rijkswaterstaat voortdurend onderhoud in de uiterwaarden uitvoeren.
Waterbeheerders in de provincie Noord-Brabant voeren dit jaar bij 55 van de 100 aangewezen zwemlocaties in oppervlaktewater metingen uit naar PFAS.
Strandbezoekers kunnen weer hun hart ophalen op het Waalstrandje bij Nijmegen. Het is Rijkswaterstaat ondanks het vele hoge water gelukt om de vervuilde grond vlakbij de brug Ooypoort te verwijderen.
Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter – tegen hoogwater.