Nieuws Water
Medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek deden een opmerkelijke vondst: ze troffen een in Vlaanderen uitgestorven geachte houting aan.
De Rijksoverheid werkt met de PAGW aan toekomstbestendige grote wateren waar hoogwaardige natuur goed samengaat met een krachtige economie.
Vispassages blijken voor 35 van 38 onderzochte inheemse vissoorten van belang om hindernissen zoals stuwen en dammen in beken en rivieren te passeren.
In 2023 zijn er door de 21 waterschappen meer muskus- en beverratten gevangen in Nederland dan het jaar ervoor. Ze vormen een risico voor onze waterveiligheid.
Op een zuivering van Waterschap Zuiderzeeland is de werking onderzocht van een DEX-filter dat microverontreinigingen uit afvalwater kan zuiveren.
Woensdag 31 januari start de Tweede Kamer de behandeling van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Op basis van verspreidingspatronen in zeehondenkolonies kunnen minuscule stipjes op foto's per soort herkend worden.
Op 24 januari is een volgende stap gezet op weg naar de realisatie van warmtewinning uit de Amersfoortse rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Bevers die gaten graven, blijven het belangrijkste risico voor de dijken langs grote rivieren als Maas, Waal en Neder-Rijn.
Twee hoogheemraadschappen starten in 2024 samen een project om de zoetwatervoorziening in de regio te verbeteren.
Samen met andere maatschappelijke partijen onderzoekt WDODelta wat de beste oplossing is om de IJsseldijk tussen Zwolle en IJsselmuiden te versterken.
Bij stuw Lith in de Maas wordt tijdens mist en in de donkere uren van de dag een laserstraal over de vaarweg geprojecteerd.
De TU Delft ontwikkelde strategieën voor de provincie Zuid-Holland om beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Inspiratie kwam van Nederlands erfgoed: trekvaarten.
Maandag 29 januari 2024 staat het jaarlijkse Wetgevingsoverleg Water op de agenda van de Tweede Kamer. De Unie van Waterschappen stuurde de inbreng van de waterschappen naar de Kamerleden.
Natuurbescherming in de Waddenzee vergt nieuwe maatregelen en meer tijd, blijkt uit de eerste evaluatie van de beheerplannen Natura 2000 Waddenzee en Noordzeekustzone.
Waterbeheerders kunnen in Aquo-kit zelf de chemische waterkwaliteitsgegevens toetsen aan de (beleids-)normen voor gewasbeschermingsmiddelen.
Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur in de uiterwaarden langs de IJssel in de buurt van Zwolle te verbeteren.
Van dinsdag 9 tot en met donderdag 25 januari kan iedereen zijn stem uitbrengen op een van de genomineerden voor de Waterinnovatieprijs 2023/’24.
Technisch is het mogelijk om Nederland te beschermen tegen een zeespiegelstijging tot 3 meter. Door de zeespiegelstijging komt er meer zout in onze watersystemen. Dat zet de beschikbaarheid van zoet water onder druk.
Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer, provincie Gelderland, gemeente Brummen en aannemer Van den Herik hebben 2 projecten in het stroomgebied van de Rijn opgeleverd.