Kaderrichtlijn Water
Schoon en gezond water is van levensbelang. Voor de mens en de natuur. We maken er ons drinkwater van, we recreëren er, we gebruiken het voor onze landbouw en industrie en het is leefgebied voor veel dieren en planten. De Kaderrichtlijn Water (KRW) is een Europese richtlijn die op 22 december 2000 van kracht is geworden. De doelstellingen binnen de KRW ondersteunen bij het realiseren en behouden van chemisch schoon en ecologisch gezond oppervlaktewater en grondwater. De Europese lidstaten hebben gezamenlijk afgesproken dat uiterlijk in 2027 een goede toestand bereikt moet zijn. Om het proces te versnellen is het KRW-impulsprogramma in 2023 opgericht.
Rijksoverheid, regionale overheden en verschillende sectoren zijn verantwoordelijk voor het bereiken en onderhouden van een goede waterkwaliteit. Dit blijft een doorlopende verantwoordelijkheid, ook na 2027.
Voor stoffen die niet aan de norm voldoen, helpt de basisdocumentatie de waterbeheerder bij het ontwerpen van het monitorings- en maatregelenprogramma.
Voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn beschermde gebieden aangewezen. In deze gebieden gelden aanvullende omgevingswaarden.
Voor een snel inzicht in de nutriëntensituatie in de Nederlandse KRW-waterlichamen is een online tool beschikbaar: KRW-NUTrend.
De KRW-Verkenner is een analyse-instrument voor het doorrekenen van maatregelen die voor de Europese Kaderrichtlijn Water worden genomen.
Het 'monitoringsprogramma KRW' bestaat deels uit monitoring oppervlaktewater en deels uit monitoring grondwater.
In de Kaderrichtlijn Water staan eisen voor de goede kwantitatieve toestand en de goede chemische toestand van grondwater. De Grondwaterrichtlijn vult de chemische aspecten voor grondwater verder in.
De Nationale Analyse Waterkwaliteit informeert over de voortgang en resultaten van het waterkwaliteitsbeleid.
Per maart 2022 gelden geactualiseerde stroomgebiedbeheerplannen (SGBP's).
KRW-maatregelen zijn per stroomgebied uitgewerkt: Rijn, Maas, Schelde en Eems.
De leidraad helpt bij het in beeld brengen van dier- en plantensoorten en hun habitat.
Voor de KRW impuls worden stoffen beschouwd waarvan het de prognose is dat de nomen in 2027 niet gehaald worden zonder aanvullende maatregelen