Basisdocumentatie probleemstoffen
Voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn prioritaire en specifieke verontreinigende stoffen met bijbehorende normen aangewezen. Voor stoffen die niet aan de norm voldoen, helpt de basisdocumentatie de waterbeheerder bij het ontwerpen van het monitorings- en maatregelenprogramma.
Inhoud basisdocumentatie
De basisdocumenten bevatten per stof informatie in 3 stappen:
- diagnose: zijn de gegevens over normoverschrijdingen volledig en juist?
- bronnenanalyse: wat is bekend over de bronnen van verontreiniging die de normoverschrijdingen veroorzaken
- maatregelenanalyse: wat is de noodzaak en effectiviteit van mogelijke maatregelen om de normoverschrijdingen aan te pakken. Bij de maatregelen staat welke partij de maatregel kan nemen
Het rapport Basisdocumentatie probleemstoffen KRW licht bovenstaande 3 stappen toe.
Voor circa 60 stoffen geeft het rapport een diagnose. Dit zijn:
- de prioritaire stoffen en de specifieke verontreinigende stoffen die in 2015 de norm overschreden
- de stoffen die in 2015 aan de lijst van prioritaire stoffen zijn toegevoegd
Voor stoffen waar daadwerkelijk sprake is van een normoverschrijding, beschrijft het rapport ook een bronnenanalyse.
Een uitzondering is de groep van gewasbeschermingsmiddelen die de norm overschrijden. Voor deze stoffen bestaat het Landelijk meetnet gewasbeschermingsmiddelen om de bron vast te stellen. De te nemen maatregelen staan in de Tweede Nota Duurzame Gewasbescherming. Lees meer over Gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewateren.
De laatste stap, maatregelenanalyse, is alleen uitgewerkt voor de stoffen waarvoor de bronnenanalyse voldoende inzicht biedt. Voor de andere stoffen moet eerst nader onderzoek naar de bronnen plaatsvinden.
Gebruik basisdocumentatie probleemstoffen
De waterbeheerders kunnen de informatie uit de diagnosestap gebruiken voor het verbeteren van het eigen monitoringsprogramma. De informatie over de bronnen en maatregelen kan worden gebruikt voor het bepalen van de maatregelen in de water(beheer)programma’s.
Het Rijk gebruikt de basisdocumentatie voor het opstellen van een stoffiche voor elke normoverschrijdende stof. Dit stoffiche schetst de stand van zaken voor elke normoverschrijdende stof. De stoffiches gelden als bijlage bij het stroomgebiedbeheerplan en zijn te vinden op het waterkwaliteitsportaal.
De basisdocumenten dateren van 2018 en gebruiken de monitoringgegevens tot en met 2015. Uit monitoring en onderzoek naar emissies en mogelijke maatregelen komen voortdurend nieuwe gegevens beschikbaar. De waterbeheerder moet bij het gebruik van de basisdocumentatie rekening houden met deze nieuwe gegevens.