Monitoringsprogramma KRW
Het monitoringsprogramma voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) beschrijft waar en hoe waterbeheerders de waterkwaliteit monitoren. Het beschrijft ook hoe waterbeheerders de toestand van waterlichamen en trends van verontreinigingen vaststellen. Deze informatie gebruiken zij voor hun rapportage over de toestand en trend van waterlichamen.
Verantwoordelijkheden voor monitoring
- Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt het monitoringsprogramma voor grondwater en oppervlaktewater vast. Het ministerie zorgt voor de rapportage aan de Europese Unie.
- Rijkswaterstaat en waterschappen zijn verantwoordelijk voor het monitoren en beoordelen van oppervlaktewater.
- De provincies stellen elk een monitoringsprogramma voor het grondwater in hun eigen gebied op.
- Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies rapporteren de gegevens van monitoring en beoordeling aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Monitoringsprogramma's grondwater en oppervlaktewater
Het monitoringsprogramma dat door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt opgesteld is een 'overkoepelend' besluit. Dit verwijst naar zowel de eisen aan de monitoring en beoordeling, als naar de monitoring die feitelijk plaatsvindt.
De voor het eigen gebied opgestelde monitoringsprogramma's van Rijkswaterstaat (oppervlaktewater), waterschappen (oppervlaktewater) en provincies (grondwater) staan op het waterkwaliteitsportaal. Het waterkwaliteitsportaal is opgericht door het Informatiehuis Water.
Het Informatiehuis Water maakt rapportages en tools die inzicht geven in de waterkwaliteit, zoals de landelijke waterkwaliteitsrapportages. Dit helpt bij het monitoren van doelen en het nemen van maatregelen. De meest recente waterkwaliteitsgegevens staan in het waterkwaliteitsportaal (verwijst naar een andere website)
Overgangsrecht voor KRW monitoringsprogramma
Overgangsrecht voor het monitoringsprogramma staat in artikel 8.2.10 van het Invoeringsbesluit Omgevingswet. Dit artikel regelt dat het monitoringsprogramma juridisch blijft gelden. Het wordt gelijkgesteld aan een monitoringsprogramma van artikel 11.28 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Dit geldt ook voor de protocollen en andere documenten die volgens artikel 1 van het Besluit vaststelling monitoringsprogramma kaderrichtlijn water deel uitmaken van het monitoringsprogramma, zolang het monitoringsprogramma niet wordt aangepast.
Het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009, het Besluit vaststelling monitoringsprogramma kaderrichtlijn water en de Regeling monitoring kaderrichtlijn water zijn ingetrokken sinds de komst van de Omgevingswet. De regels over monitoring staan nu in paragraaf 11.2.3 van het Bkl.
Monitoring
De Kaderrichtlijn Water stelt duidelijk doelen voor de waterkwaliteit. Om de toestand van waterlichamen te beoordelen en de voortgang van maatregelen te volgen is een goede monitoring van belang. Hiervoor kiezen de waterbeheerders meetlocaties en meetfrequenties zodanig dat er een representatief beeld van de toestand ontstaat van alle waterlichamen. Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) Ze meten de watertoestand met gestandaardiseerde methodes. Vervolgens analyseren en interpreteren zij de meetresultaten en leggen de monitoringsresultaten vast.
Bijstellen monitoringsprogramma's
Waterbeheerders stellen hun monitoringsprogramma’s jaarlijks bij. Dit doen ze op basis van de resultaten van de monitoring en bij ingrijpende veranderingen in het waterlichaam. De gemaakte keuzes voor de monitoring leggen de waterbeheerders vast in een achtergrondrapport dat voldoet aan de daarvoor gestelde eisen. Deze staan beschreven in het rapport: Eisen achtergronddocumentatie KRW monitoringsprogramma (pdf, 289 kB)
Vastleggen monitoringsresultaten in factsheets
De waterbeheerders leggen de resultaten van de kwaliteitsbeoordeling vast in de factsheets (verwijst naar een andere website) van de waterlichamen. De resultaten aan het einde van de KRW-planperiode worden opgenomen in het stroomgebiedbeheerplan Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
Rapportage aan Europese Commissie
Het Rijk rapporteert de monitoringsprogramma’s en de resultaten van de beoordeling aan het einde van de KRW-planperiode aan de Europese Commissie. Dit gaat via een elektronische rapportage. De meetresultaten worden door het Rijk jaarlijks beschikbaar gesteld aan de European Environment Agency (EEA).
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Waterlichaam
Hiermee wordt een oppervlaktewaterlichaam en/of grondwaterlichaam bedoeld.
Stroomgebiedbeheerplan
Stroomgebiedbeheerplan als bedoeld in artikel 3.9, tweede lid, onder a, van de wet. Een beheerplan per stroomgebied waarin is aangegeven welke doelen er gelden voor de grond- en oppervlaktewateren. Hoe de kwaliteit behouden blijft en verder verbeterd kan worden. Het opstellen van een stroomgebiedbeheerplan volgt uit artikel 13 van de Kaderrichtlijn Water. Zie ook Stroomgebiedbeheerplannen.