Rijn-Noord / Eems
Noord-Nederland is onderverdeeld in 3 deelstroomgebieden: Rijn-Noord, Nedereems en Eems-Dollard. Rijn-Noord beslaat de provincie Friesland, het westelijk deel van de provincie Groningen, het noordwestelijk deel van de provincie Drenthe en de Waddenzee.
Stroomgebied Noord
Het beheergebied van het waterschap Hunze en Aa’s ligt in zijn geheel in het deelstroomgebied Nedereems. Daarnaast behoort het oostelijk deel van het beheergebied van Noorderzijlvest dat op de Eems afwatert ook tot dit deelstroomgebied. Het Nederlands-Duitse estuarium Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van de Eems-Dollard is in beheer bij Rijkswaterstaat. In de deelstroomgebieden zijn in totaal 58 oppervlaktewaterlichamen en 6 grondwaterlichamen benoemd.
In de afbeelding zijn de waterlichamen in de stroomgebieden Rijn-Noord en Nedereems weergegeven.
Regionaal Bestuurlijk Overleg Noord
Het Regionaal Bestuurlijk Overleg Noord (RBO-Noord) is een overleg tussen dagelijkse bestuurders van provincies, waterschappen, gemeenten, waterbedrijven en rijksdiensten in de provincies Fryslân, Groningen en Noord-Drenthe.
Het noorden is een samenvoeging van de stroomgebieden Rijn-Noord en Nedereems, afgekort in RBO-Noord. In het RBO-Noord wordt onder andere de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water in dit stroomgebied besproken. In een Afstemmingsnota Kaderrichtlijn Water Noord Nederland heeft het RBO-Noord de doelen en maatregelen voor een gezond watersysteem in Rijn-Noord en Eems afgestemd.
In het RBO-Noord wordt naast waterkwaliteit gesproken over allerlei onderwerpen waarbij het water centraal staat: zoetwater/droogte, ruimtelijke adaptatie/klimaatadaptatie en drinkwater.
Ruimtelijke adaptatie
Het onderwerp Ruimtelijke adaptatie wordt sinds 2018 besproken in het RBO-Noord. De reden hiervoor is dat het Regionaal Bestuurlijk Overleg Noord voor de deltacommissaris het aanspreekpunt is om de voortgang over de afspraken in het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie te bewaken in de regio Noord-Nederland.
Omdat Ruimtelijke Adaptatie als onderwerp is toegevoegd en gemeenten hierin ook een duidelijke rol en verantwoordelijkheid hebben, zijn voor dit bestuurlijk overleg 3 gemeentelijke vertegenwoordigers uitgenodigd; 1 vanuit de Friese gemeenten, 1 vanuit de Groninger gemeenten en 1 vanuit de Noord-Drentse gemeenten.
BONN
De zoetwaterregio RBO-Noord en de zoetwaterregio Noord-Holland/IJsselmeer vergaderen meestal gezamenlijk als het Bestuurlijk Overleg Zoetwaterregio Noord-Nederland (BONN). Tot medio 2019 werd dit nog de zoetwaterregio IJsselmeergebied genoemd (BO-ZIJG). In het bestuurlijk overleg gaat het vooral over de zoetwatervraagstukken die te maken hebben met de beschikbaarheid en verdeling van het IJsselmeerwater voor de regio Noord-Nederland (RBO-gebied samen met Flevoland en Noord-Holland).
Onderlinge afstemming
Formeel hebben de RBO’s geen functie als 'bevoegde autoriteit'. Dat zijn alleen Rijk, waterschappen, provincies en gemeenten. De RBO’s zijn er voor de onderlinge afstemming tussen de bevoegde autoriteiten in een (deel)stroomgebied. Verder is het RBO-Noord vertegenwoordigd in een aantal landelijke bestuurlijke overleggen, zoals:
- Brede tafel Waterkwaliteit (voorheen Bestuurlijk overleg Delta-aanpak waterkwaliteit)
- Versnellingstafel Landbouwstoffen
- Bestuurlijk Platform Zoetwater
- Stuurgroep Water (2 vertegenwoordigers van de 5 RBO’s in NL)
De voorzitter of vicevoorzitter van het RBO-Noord is de vertegenwoordiger hierin.
Deelnemers RBO-Noord
In het RBO-Noord zijn leden vertegenwoordigd van provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat, waterbedrijven en de ministeries Infrastructuur en Waterstaat, Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Namen zijn opvraagbaar bij de secretaris RBO-Noord, de heer L. Schiltkamp van Waterschap Noorderzijlvest.
Estuarium
Een estuarium is een overgangsgebied waar rivieren uitmonden in zee. En waar de invloed van het getij merkbaar is. De Eems-Dollard is bijvoorbeeld een estuarium.