Stedelijk waterbeheer
Stedelijk waterbeheer richt zich op het totaal aan water dat vrijkomt: huishoudelijk afvalwater, grondwater en hemelwater. Hieronder valt de zorg voor de inzameling en het transport van stedelijk afvalwater, hemelwater en grondwater. Een gemeente kan een gemeentelijk rioleringsprogramma vaststellen om invulling te geven aan de gemeentelijke watertaken. Ook waterschappen en particulieren hebben een verantwoordelijkheid.
Gemeente
Gemeenten hebben 3 gemeentelijke watertaken. Dit staat in artikel 2.16 van de Omgevingswet:
- de taak voor inzameling en het transport van stedelijk afvalwater
- de hemelwatertaak
- de grondwatertaak
Een gemeente kan een gemeentelijk rioleringsprogramma vaststellen om invulling te geven
aan de gemeentelijke watertaken (artikel 3.14 Omgevingswet). Ook kan de gemeente regels stellen over stedelijk afvalwater in het omgevingsplan. Te denken valt aan regels over het lozen van hemelwater en grondwater, regels over aansluitingen op de riolering en regels over lozingen in de riolering.
Waterschap
Het waterschap heeft een zuiveringstaak. Het (huishoudelijk) afvalwater wordt door de waterschappen gezuiverd in 1 van de ongeveer 325 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's). De stand van zaken van de zuiveringen wordt tweejaarlijks gepubliceerd. Meer hierover staat op de pagina Monitoring en rapportage EU-richtlijn stedelijk afvalwater.
Particulieren
Een perceel- of gebouweigenaar is verantwoordelijk voor een goede staat van zijn perceel en daarop gevestigde gebouwen en andere werken. Vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) gelden verplichte afvoervoorzieningen voor huishoudelijk afvalwater en hemelwater.
Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.