Risicobeheerplan voor een waterhergebruiksysteem
Bij het aanvragen van een vergunning voor een waterhergebruiksysteem moet een risicobeheerplan worden opgesteld.
Het maken van een risicobeheerplan is een belangrijke stap in het aanvragen van een vergunning voor een waterhergebruiksysteem. Het geeft inzicht in wat de laagste kwaliteit is van het water die verwacht kan worden uit het waterhergebruiksysteem en waar incidenten plaats kunnen vinden.
Het risicobeheerplan wordt door de initiatiefnemer gebruikt om de toelaatbaarheid van een waterhergebruiksysteem vooraf te beoordelen. Dat gebeurt vóór de vergunningaanvraag. Het bevoegd gezag beoordeelt daarna de vergunningaanvraag aan de hand van onder andere het risicobeheerplan.
Risico's in kaart brengen
In een risicobeheerplan brengt de aanvrager de risico's in kaart voor mensen en het milieu. Het risicobeheersplan wordt opgesteld om de oorzaak van risico's weg te nemen, te minimaliseren en de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. In het plan staat aan welke eisen het waterhergebruiksysteem voldoet om de veiligheid van het systeem te garanderen.
De risico's worden geïnventariseerd en beoordeeld om een inschatting te geven van de gevaren, waarschijnlijkheid en ernst. Wanneer het risico te hoog is, moet de aanvrager preventiemaatregelen vaststellen om het risico te beperken. Preventiemaatregelen zijn bijvoorbeeld:
- zuiveringsmaatregelen
- monitoring
- beschermingsmaatregelen
- protocollen voor gewasteelt
Inhoud risicobeheerplan
Het risicobeheerplan bevat:
- de verantwoordelijkheden van de verantwoordelijke partijen
- de eisen waaraan het waterhergebruiksysteem moet voldoen om het risico voor het nalevingspunt verder te beperken, volgens bijlage II, punt B, van EU-verordening 2020/741
- de risico’s en (preventieve) maatregelen, volgens bijlage II, punt C, van EU-verordening 2020/741
- de aanvullende eisen om de veiligheid van het waterhergebruiksysteem te garanderen, zoals voorwaarden in verband met:
- distributie
- opslag en gebruik
- verantwoordelijke partijen
Webapplicatie en document
Voor het risicobeheerplan is een hulpmiddel beschikbaar: de webapplicatie Risicobeheerplan. (xlsx, 1 MB) Deze kunt u gebruiken om te bepalen of een waterhergebruiksysteem toegelaten kan worden. De huidige versie van de webapplicatie dateert van 16 juni 2023. In juli 2023 wordt een eerste update met kleine aanpassingen verwacht.
Voor het gebruik van de webapplicatie heeft u een internetaansluiting met een browser nodig. De 'Handreiking risicobeheersplan voor hergebruik van rwzi effluent voor de landbouw' beschrijft de methodiek van het risicobeheerplan.
Meer informatie
Eind 2023 verschijnt een rapport over de stoffen die beoordeeld moeten worden. Het rapport heet 'Hergebruik stedelijk afvalwater in de landbouw: op weg naar een toetsingskader'.
.