Waterveiligheid
Hieronder staan een aantal voorbeelden van regels die in het omgevingsplan kunnen of moeten staan. Ze gaan over de relatie tussen waterveiligheid en ruimtelijke ontwikkelingen.
Instructieregel primaire waterkering
Als binnen het gebied van een gemeente een primaire waterkering aanwezig is, geldt er een instructieregel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het Rijk. Dat staat in artikel 5.38 van het Besluit kwaliteit leefomgeving.
Deze instructieregel houdt in dat de gemeente ervoor moet zorgen dat er bij het toelaten van activiteiten geen belemmeringen ontstaan voor de waterkering. Dit betekent dat het onderhoud, de instandhouding en het versterken van de waterkering niet gehinderd mogen worden. Het advies van de waterbeheerder is daarbij erg belangrijk. De gemeente neemt dan bijvoorbeeld regels op dat in de zone rondom de waterkering niet mag worden gebouwd. Verder kunt u denken aan een vergunningplicht voor het afgraven of egaliseren van gronden, of het aanbrengen van diepwortelende beplantingen of bomen. Al deze activiteiten hebben invloed op de waterkering. Als er een vergunningplicht wordt ingesteld, worden daarbij ook de beoordelingsregels opgenomen.
Naast het advies van de waterbeheerder, is ook afstemming met het waterschap van belang. Als het waterschap al regels over bouwen bij waterkeringen heeft gesteld in de waterschapsverordening Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) hoeft de gemeente dat niet meer te doen. De gemeente moet dan alleen zorgen dat zij in het omgevingsplan geen ontwikkelingen toestaat die op grond van de waterschapsverordening verboden zijn. Dus in het omgevingsplan nieuwe bouwmogelijkheden scheppen in een zone waar volgens het waterschap niet gebouwd mag worden, moet worden voorkomen.
Gevolgbeperking overstroming
Andere regels voor waterveiligheid zijn bijvoorbeeld gericht op aanvullende maatregelen om de gevolgen van een overstroming te verkleinen. De gemeente kan in het omgevingsplan regelen dat in zones nabij dijken vluchtroutes worden aangelegd en schuillocaties op verhoogde grond. En daarbij regels opnemen die bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen door derden eisen bevatten voor de gevolgbeperking. Daarbij kunt u denken aan een verbodsbepaling om te bouwen of een vergunningplicht voor recreatieve voorzieningen. Ook hier staan in het omgevingsplan bij de vergunningplicht de beoordelingsregels voor het verlenen van de vergunning.
Instructieregels kust, rivieren, IJsselmeer
Naast de eerder genoemde instructieregel over primaire waterkeringen heeft het Rijk nog andere instructieregels vastgesteld. Die gaan ook over waterveiligheid en zijn van invloed op ruimtelijke ontwikkelingen: