Projectbesluit en water
Bij bepaalde ruimtelijke ontwikkelingen die met water te maken hebben, is een projectbesluit verplicht. Het gaat vooral om grote projecten met een publiek belang. De projectprocedure kan soms ook vrijwillig worden ingezet.
Projectbesluit
Het projectbesluit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is een instrument om ingewikkelde projecten met een publiek belang mogelijk te maken. Het aanleggen of wijzigen van waterstaatswerken wordt vaak geregeld met een projectbesluit. Het Rijk, provincies en waterschappen kunnen het projectbesluit inzetten. Door een projectbesluit kunnen de regels van een omgevingsplan wijzigen.
Hieronder staat per overheid in welke gevallen een projectbesluit verplicht is. Het gaat daarbij specifiek om projectbesluiten die te maken hebben met ruimtelijke ontwikkelingen in relatie tot waterbelangen. Naast verplichte projectbesluiten kunnen overheden in bepaalde gevallen ook vrijwillig een projectbesluit vaststellen. En er zijn situaties waarin het nemen van een projectbesluit uitgesloten is.
Rijk
In artikel 5.46 van de Omgevingswet staat dat het Rijk verplicht is om een projectbesluit te nemen voor de uitvoering van de volgende wateractiviteiten:
- het aanleggen van een vaarweg
- het aanleggen, verleggen of versterken van een primaire waterkering
- het vergroten of verdiepen van een vaarweg met nationaal belang waardoor het ruimteoppervlak van de vaarweg met ten minste 20% toeneemt
- het verdiepen van een vaarweg met nationaal belang waarbij meer dan 5 miljoen m3 grond wordt verzet
Provincie
Voor de relatie tussen ruimtelijke ontwikkelingen en water zijn er voor de provincie geen specifieke verplichtingen om een projectbesluit vast te stellen. Wel kan de provincie instructieregels in de omgevingsverordening opnemen over projectbesluiten van het waterschap. Dat staat in artikel 2.23, eerste lid, onder a, onder 4 van de Omgevingswet. Ook moet de provincie een projectbesluit van het waterschap goedkeuren. Dat staat in artikel 16.72 van de Omgevingswet.
Waterschap
De meeste primaire waterkeringen zijn niet in beheer bij het Rijk maar bij het waterschap. Voor het aanleggen, verleggen of versterken van deze primaire waterkeringen is het waterschap verplicht om een projectbesluit vast stellen. Dit staat in artikel 5.46, tweede lid, van de Omgevingswet. Meer informatie staat in de Handreiking projectbesluit Omgevingswet van de Unie van Waterschappen.
Gemeente
De gemeente kan zelf geen projectbesluit vaststellen. Wel kan de gemeente onderdelen uit de projectprocedure gebruiken voor het wijzigen van het omgevingsplan. Dat kan als het gaat om een gemeentelijk project met een publiek belang. Dit staat in artikel 5.55 van de Omgevingswet.
Weging van het waterbelang
In artikel 9.1 van het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) staat dat het bij een projectbesluit verplicht is om de waterbelangen mee te wegen. Dat geldt voor alle waterbelangen, waaronder dus ook die van grondwater.
Projectbesluit
Projectbesluit als bedoeld in afdeling 5.2 van de Omgevingswet. Deze begripsbepaling staat in de bijlage bij de Omgevingswet.
Afdeling 5.2, Omgevingswet geeft regels voor het opstellen van een projectbesluit door het Rijk, de provincie of het waterschap.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.