Mors
Bij baggerwerkzaamheden komen lozingen in de vorm van mors voor.
Wat is mors
Mors Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is losgemaakt (aangesneden) sediment dat niet in het transportsysteem terechtkomt. Het kan bestaan uit een (dun) laagje opnieuw gesedimenteerd materiaal, dat tijdens het baggeren in suspensie is geraakt of uit brokken losgemaakt sediment (aangesneden waterbodem). Omdat mors in principe (maar niet altijd!) verontreinigd is, is deze medebepalend voor de kwaliteit van de opgeleverde bodem (zgn. achterblijvende waterbodem). Bij het formuleren van voorwaarden voor de toelaatbare mors, moet rekening worden gehouden met het beoogde doelstelling van de baggerwerkzaamheden en de plaatselijke situatie. Afhankelijk van de situatie is een eis van enkele centimeters aan de toegestane laagdikte het hoogst haalbare.
Hoe ontstaat mors
Mors kan op de volgende manieren ontstaan:
Door de baggertechniek
- Losgemaakt, aangesneden door het baggermaterieel, maar niet meegenomen in transportsysteem. De mors uit zich in een los toplaagje met eventuele brokken sediment.
- Sedimentatie van zwevend stof (vertroebeling) ontstaan door het baggeren. De mors uit zich als slap toplaagje. De verwachte laagdikte van mors die ontstaat uit vertroebeling is hooguit enkele millimeters.
Niet door de baggertechniek
- Sedimentatie van zwevend stof (vertroebeling) ontstaan door externe oorzaken zoals golfslag of scheepvaart. De mors uit zich als slap toplaagje. Ook hier is de verwachte laagdikte van mors hooguit enkele millimeters.
- Bij de overslag van baggerspecie van baggermaterieel naar transportmaterieel.
Tijdens de interpretatie van mors is een onderscheid tussen de verschillende oorzaken helaas niet te maken.
Eisen aan de lozing van mors
Op de pagina Ingrepen in de waterbodem leest u meer over de eisen die gelden vanuit wet- en regelgeving voor het lozen van mors.
Mors bij baggeren
Door een baggerwerktuig verplaatste, maar niet verwijderde bagger. Meer over lozingen van mors bij baggeren kunt u lezen op de pagina Ingrepen in de waterbodem.