Vaststellen van waterbodemkwaliteit
Voor het vaststellen van de waterbodemkwaliteit zijn er 2 protocollen: vooronderzoek en verkennend waterbodemonderzoek.
Kwaliteitsborging chemische analyse van waterbodem en baggerspecie
Om de kwaliteit van het chemisch onderzoek aan waterbodem en baggerspecie in het beheergebied van Rijkswaterstaat te borgen, dient het protocol Kwaliteitsborging chemische analyses van waterbodem en baggerspecie bij uitvragen van waterbodemonderzoek meegestuurd te worden (als bijlage).
Vooronderzoek waterbodems
De NEN 5717 beschrijft de werkwijze voor het uitvoeren van een vooronderzoek van een waterbodem. Het doel van het vooronderzoek is het verzamelen van relevante informatie over een locatie waarvan de waterbodemkwaliteit moet worden vastgesteld.
Het vooronderzoek bestaat uit het opvragen van alle bestaande relevante informatie, het verrichten van een terreininspectie en een archiefonderzoek. De te verzamelen informatie heeft betrekking op het voormalig, huidig en toekomstig gebruik, beschikbare informatie van de waterbodemkwaliteit en het type water.
Veder kan met de NEN 5717 het doel van het verkennend onderzoek (NEN 5720) worden vastgesteld en voorbereid. De resultaten van het vooronderzoek worden gebruikt bij de interpretatie van de resultaten van het verkennend onderzoek.
Verkennend waterbodemonderzoek
De NEN 5720 beschrijft verschillende strategieën voor het onderzoeken van de waterbodemkwaliteit. Voorbeelden hiervan zijn een strategie voor:
- zandwinning
- wateren met een korte baggercyclus
- jachthavens
- kribvakken
De NEN5717 en NEN5720 zijn verkrijgbaar via de website van de NEN.
Kwaliteitsborging
Kwalibo staat voor kwaliteitsborging in het bodembeheer. Een van de onderdelen van kwalibo is de certificering van bodemintermediairs (onder andere aannemers en adviesbureaus) voor werkzaamheden in het kader van bodembeheer. Voor waterbodemonderzoeken is certificering nodig voor monstername en analyses. Voor meer informatie zie de pagina over het Besluit bodemkwaliteit 2021.