Algemene beschrijving Platform Rivierkennis
Het Platform Rivierkennis zorgt bij Rijkswaterstaat voor de ontwikkeling van rivierkennis.
Actuele rivierkennis onmisbaar voor rivierbeheer
Rivieren zijn complexe dynamische systemen die doorlopend veranderen. Hierin speelt bijvoorbeeld klimaatverandering een belangrijke rol. Het beheer van deze rivieren vraagt daarom doorlopend om actuele kennis om de rivierfuncties op niveau te houden.
Belangrijke rivierfuncties zijn bijvoorbeeld waterveiligheid voor bewoners en bedrijven langs de rivieren en voldoende zoetwater voor consumptie en gebruik in industrie en landbouw. Dit laatste wordt een steeds relevanter probleem, ook in ons waterrijke land. Denk bijvoorbeeld terug aan de zomer van 2018.
Andere belangrijke functies van rivieren zijn de bevaarbaarheid en bereikbaarheid door beroeps- en recreatieve scheepvaart, een belangrijke drijfveer voor onze economie. Een andere belangrijke functie is schoon en gezond water voor recreatie, natuur- en landschappelijke waarden in en langs de rivier.
Platform Rivierkennis als verbindende kennisautoriteit
Diverse overheden en organisaties, zoals waterschappen, provincies, gemeenten en natuurlijk ook Rijkswaterstaat, beheren en onderhouden actief hun omgeving. Rijkswaterstaat vervult binnen het rivierbeheer verschillende rollen:
- Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van riviersystemen
- is adviseur voor het formuleren van rivierbeleid
- is uitvoerder van beheer en onderhoud aan de rivieren
Door de centrale rol van het Platform Rivierkennis bij Rijkswaterstaat heeft het goed zicht op de kennisbehoefte. Het Platform Rivierkennis ontwikkelt en borgt actuele en betrouwbare rivierkennis en maakt die kennis toegankelijk. Het platform zorgt hiermee dat Rijkswaterstaat haar rol in het rivierbeheer goed kan vervullen.
Werkwijze Platform Rivierkennis
Het Platform Rivierkennis faciliteert de ontwikkeling en borging van systeemkennis aan de hand van 3 productielijnen:
- Vraaggestuurde kennisontwikkeling en het programmeren van kennisvragen over verschillende kennisvelden en organisatieonderdelen en projecten van Rijkswaterstaat heen. Als medewerkers merken dat zij bepaalde rivierkennis missen, kunnen zij een beroep doen op het Platform Rivierkennis. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met kennisinstellingen als universiteiten, onderzoeks- en ingenieursbureaus.
- Ophalen, bundelen en borgen van systeemkennis van interne en externe deskundigen. Onder andere de bij de vraaggestuurde kennisontwikkeling opgehaalde rivierkennis wordt gebundeld in de reeks Het verhaal van de rivier. Door nieuwe inzichten in de werking van de rivieren als systeem, en door de interactie tussen processen en menselijk ingrijpen te bundelen, wordt het begrip van het gehele riviersysteem vergroot. Deskundigen en specialisten van kennisinstituten van binnen en buiten Rijkswaterstaat en marktpartijen geven in deze verhalen adviezen en gidsprincipes mee aan de rivierbeheerders.
- Vertaling van de in de reeks ingebrachte kennis naar het Rijkswaterstaat beheerdersperspectief. Het Platform Rivierkennis vertaalt de opgehaalde rivierkennis onder andere naar een Rijkswaterstaat beheerdersperspectief. Hierdoor kan Rijkswaterstaat beter haar rol vervullen als systeemverantwoordelijk beheerder. Tegelijk kan Rijkswaterstaat haar belangen op basis van de beschikbare kennis inbrengen in ruimtelijke besluitvormingsprocessen. Ook kan Rijkswaterstaat deze kennis gebruiken voor het formuleren van standpunten over de inrichting van het rivierengebied.
Vragen
Vragen over het Platform Rivierkennis kunt u stellen via het contactformulier.