Primaire waterkeringen (algemene beschrijving)
De primaire waterkeringen bieden bescherming tegen overstromingen vanuit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren Rijn, Maas en Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Volkerak-Zoommeer, het Grevelingenmeer en het getijdedeel van de Hollandsche IJssel en de Veluwerandmeren.
Primaire waterkeringen zijn in beheer bij het Rijk of bij de waterschappen. In bijlage II van het Omgevingsbesluit staat welke keringen zijn aangemerkt als primaire waterkeringen. De primaire keringen die in beheer zijn bij de waterschappen, zijn aangewezen in de omgevingsverordeningen van de provincie.
Hybride waterkeringen
De primaire waterkeringen langs de grote rivieren, de Waddenkust, de Zeeuwse wateren en het IJsselmeergebied bestaan voornamelijk uit dijken. Aan de Noordzeekust keren de duinen, dijken en zogenoemde hybride waterkeringen (zoals dijk in duin) het water grotendeels.
Waterstaatkundige functies
Het stelsel van primaire waterkeringen omvat daarnaast een aantal grote dammen en bijzondere constructies, zoals de stormvloedkeringen in de Oosterschelde en de Nieuwe Waterweg. Ook de sluizen, stuwen en inlaatwerken vervullen een waterkerende functie en zijn onderdeel van de primaire waterkeringen. Daarnaast vervullen zij verschillende andere waterstaatkundige functies. Deze waterkundige functies zijn van belang voor de scheepvaart, het inlaten en lozen van water en andere functies. Op een beperkt aantal plaatsen bestaan primaire waterkeringen uit hooggelegen gronden die niet kunnen overstromen.