IPLO Update Water - BOI Nieuwsbrief november 2024
Beste collega van het BOI,
In deze nieuwsbrief informeren we u over de laatste ontwikkelingen binnen het programma Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI). We geven inzicht in de stand van zaken met betrekking tot de visie voor de toekomst van het BOI en inde voortgang van het programma.
Einde pas op de plaats en afronding programma BOI 2020-2023
De afgelopen maanden zijn voor het Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium gekenmerkt door de "pas op de plaats". In deze periode heeft DGWB gewerkt aan een toekomstvisie voor het BOI. Zowel de organisatorische inrichting als de onderdelen en de opbouw van het instrumentarium zijn onderdeel van deze toekomstvisie. De eerste contouren van het nieuwe BOI zijn zichtbaar en tegelijkertijd vraagt dit nog veel uitwerking. In de periode die voor ons ligt, zal dat in belangrijke mate samen met de betrokkenen bij het BOI worden uitgewerkt. De regie hiervan ligt bij Johan Offermans van het Directoraat-Generaal Water en Bodem (DGWB).
Het programma BOI 2020-2023 is officieel afgerond. Wel zijn er nog resterende opgaven, zoals het opleveren van een nieuwe set databases met hydraulische belastingen voor het beoordelen en het ontwerp, de Handleiding Veiligheidsontwerp en het actualiseren van een deel van de Technische Leidraden. Tegelijkertijd wordt het benodigde beheer en onderhoud uitgevoerd om het huidige BOI actueel en operationeel te houden, in afstemming met de nieuwe ontwikkelingen.
Daarmee gaat de organisatie rondom het BOI verder in 3 sporen, welke hieronder verder worden toegelicht:
- Spoor 1: toekomst van het BOI
- Spoor 2: opleveren actuele hydraulische belastingen
- Spoor 3: operationeel instrumentarium
Spoor 1: toekomst van het BOI
Zoals in de nieuwsbrief van november 2023 al is gemeld, is in 2024 geëvalueerd. Op basis van de opgedane ervaringen is vervolgens gekeken naar de gewenste ontwikkeling van het BOI richting de toekomst.
Tijdens de “pas op de plaats”, heeft DGWB allereerst een visie ontwikkeld op de governance en organisatiestructuur. In deze toekomstige governance zijn twee duidelijke veranderingen ten opzichte van het huidige model voorzien. De regie komt sterker bij DGWB te liggen en de gebruikers worden structureel in een betere positie gebracht, met een passende stem.
In de nieuwe governance is daarmee nadrukkelijk meer aandacht voor de betrokkenheid van de gebruikers van het BOI.
De contouren van de scope voor BOI 2024-2035 zijn de volgende:
- doorontwikkeling van een doelmatig instrumentarium
- goede begeleiding, opleiding en service verlenen voor begrip en gebruik van BOI
- komen tot een toegankelijk kennis- en instrumentenportaal
- kwaliteitsnormen voor de te ontsluiten informatie, instrumenten en software
Deze contouren geven een richting aan maar zijn nog niet verder uitgewerkt. De eerstvolgende stap in dit proces is het inrichten van de nieuwe organisatie. Van daaruit zullen we, in samenwerking met de gebruikers, de genoemde contouren nader uitwerken. Tegelijkertijd wordt doorgewerkt aan de lopende activiteiten onder spoor 2 en 3 en is het van belang om het transitiepad van de huidige naar de nieuwe BOI-structuur te gaan bepalen.
Spoor 2: Opleveren actuele Hydraulische Belastingen (HB)
Voor wat betreft de Hydraulische Belastingen zijn de volgende actuele zaken te melden:
- Uitlegbaarheid, kwaliteit en productie: er wordt gewerkt aan een nieuwe set databases met hydraulische belastingen en de bijbehorende statistiek voor zowel het beoordelen als het ontwerpen en de daarbij benodigde aanpassingen in Riskeer en Hydra-Ring. Daarbij is nadrukkelijke aandacht voor de kwaliteitsborging, uitlegbaarheid en herleidbaarheid van de datasets.
- Oplevering: We verwachten dat de databases voor beoordelen eind 2025 beschikbaar zijn, met uitzondering van de datasets voor de Rijn Maasmonding (incl. Volkerak Zoommeer, Europoort en de Hollandsche IJssel) en de Maas. Voor deze watersystemen verwachten we dat ze later in 2026 beschikbaar komen. De planning voor het beschikbaar komen van de databases voor het ontwerpen is nog niet bekend. De komende maanden word verder gewerkt aan het maken van deze planning. In de tussentijd is het mogelijk om met behulp van het BOI-team en de rode draad van het Adviesteam Dijkontwerp de impact van de veranderingen in de hydraulische belastingen te bespreken.
- Knelpunten richting 2029: voor sommige trajecten komt de deadline voor beoordeling dichterbij. In specifieke gevallen kan het wenselijk zijn om te wachten op de nieuwe HB-databases voordat beoordelingen plaatsvinden. Onder bepaalde voorwaarden kan bij de ILT uitstel van de termijn worden aangevraagd. DGWB werkt samen met de Unie van Waterschappen en ILT aan een redeneerlijn waarin de voorwaarden voor uitstel worden vastgelegd. Deze komt op korte termijn beschikbaar en dit biedt een oplossing voor projecten waar veranderingen in de hydraulische belastingen mogelijk een grote impact op het (voorlopig) oordeel hebben.
Wat betekent dit voor u?
Als u te maken heeft met een deadline van 2029 en daarbij knelpunten ervaart of tijdsdruk in het vaststellen van het oordeel over een dijktraject, kunt u mogelijk uitstel aanvragen. Dit is alleen relevant voor trajecten met verwachte grote veranderingen in hydraulische belastingen die significante invloed hebben op de gevoeligheid van het (voorlopige) veiligheidsoordeel van het dijktraject. Houd de communicatie met uw watersysteemgroep en via de KKP in de gaten voor verdere updates over de planning van bovenstaande zaken. Of benader RWS via: programma-boi@rws.nl.
Spoor 3: Operationeel instrumentarium
wat betreft het operationele instrumentarium is de volgende informatie relevant:
- Beheer en onderhoud: het huidige instrumentarium blijft toegankelijk via de IPLO-site en wordt actief onderhouden.
- De handleiding veiligheidsontwerp wordt ontwikkeld en technische leidraden worden geactualiseerd.
- Tussentijdse ondersteuning: adviesvragen kunnen zoals altijd via het vragenformulier op de IPLO-site worden ingediend. De werkateliers worden voorlopig via het Adviesteam georganiseerd, zodat u toegang houdt tot de begeleiding en expertise die u nodig heeft.
Ter informatie: cursus Overstromingskansanalyse door Wateropleidingen
In februari 2025 start Stichting Wateropleidingen met een cursus Overstromingskansanalyse. Deze cursus wordt niet vanuit BOI georganiseerd, maar heeft een interessant programma. Zie voor meer informatie: Overstromingskansanalyse - Wateropleidingen.
Contact
Heeft u vragen over het gebruik en de toepassing van het instrumentarium dan kunt u het vragenformulier op de IPLO-site gebruiken. Heeft u vragen over het programma BOI en de inhoud van het instrumentarium, dan kunt u mailen naar programma-boi@rws.nl.
Met vriendelijke groet,
Het BOI-team van DGWB en RWS
IPLO Update Water - BOI bevat nieuws vanuit het thema BOI. U kunt u aan- of afmelden voor de Nieuwsbrief BOI.