BOI Release juli 2023
Introductie
Beste gebruiker van het BOI,
Deze digitale nieuwsbrief van het Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI) voor primaire waterkeringen is gekoppeld aan de juli-release van het instrumentarium. Hieronder leest u er meer over en geven we toelichting op een aantal onderwerpen van de release. Daarnaast vindt u uitleg over de werkwijze van de werkateliers, een personele update van het BOI-team en een vooruitblik op het BOI-programma 2023 -2035. Hebt u vragen over de release of andere onderwerpen in deze nieuwsbrief? Neem dan contact met ons op via IPLO.
Teambezetting
Eind juni heeft Marten Hoeksema zijn periode als Omgevingsmanager van het programma BOI beëindigd. Het programma is op zoek naar invulling van de rol van Omgevingsmanager. In deze periode van opstarten van de nieuwe beoordelingsronde, vinden we het extra belangrijk om goed in contact te blijven met de omgeving. In de tussentijd kunt u met vragen terecht bij de programmamanager Alex Roos (programma-boi@rws.nl).
De rol van Software en Informatie Manager (SiM) binnen het programmateam wordt sinds mei ingevuld door Eamon Trompert van RWS-CIV.
Nieuw programma Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium
In 2024 komt er een doorstart van het programma BOI. In de tweede beoordelingsronde zal er continu gewerkt worden aan het verbeteren van het instrumentarium en het beschikbaar stellen via periodieke updates. Op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren wordt een bijgesteld programmaplan opgeleverd. De programmadoelen zijn inmiddels al met de omgeving besproken. Dit najaar wordt gewerkt aan diverse roadmaps die de basis gaan vormen voor de programmering voor de komende jaren. De stakeholders worden hier verder over geïnformeerd. Jaarlijks polsen we de stakeholders om te zien of het instrumentarium voldoet aan de wensen van de gebruikers. Waar nodig is bijsturing mogelijk.
Evenementen en Landelijke Ontwerp- en Beoordelingsdag
Na de zomer wordt er in samenwerking met het Kennis en Kunde Platform een nieuwe ronde bijeenkomsten georganiseerd. Hier zullen de nieuwe versies van de software en handleidingen worden toegelicht en krijgen gebruikers de mogelijkheid om vragen te stellen.
In het najaar wordt de Landelijke Ontwerp- en Beoordelingsdag weer samen met het HWBP georganiseerd. Als er een datum en conceptprogramma bekend is, zal dit via gebruikelijke kanalen bekend worden gemaakt.
Publicatie Regeling veiligheid primaire waterkeringen in Staatscourant
De Regeling veiligheid primaire waterkeringen is in april 2023 gepubliceerd in de Staatscourant en geldt als voorlopige vervanging van de Omgevingsregeling tot de Omgevingswet in werking is getreden. De Regeling is te vinden in de BOI-bibliotheek en is op 1 juli 2023 ingegaan.
Juli-release BOI
In januari 2023 is de tweede beoordelingsronde van start gegaan, daarvoor zijn ook de eerste onderdelen van het instrumentarium beschikbaar gesteld. Het gaat om het draaiboek LBO-2, de handleiding Overstromingskansanalyse en een nieuwe versie van Riskeer. In de afgelopen maanden is gewerkt aan een set nieuwe producten van het basisinstrumentarium. Deze worden 14 juli beschikbaar gesteld. Het totale overzicht van alle producten die in juli beschikbaar worden gesteld, is te vinden op de IPLO – release juli 2023.
Bekijk de nieuwe ontwikkel- en releasekalender
Een eerder aangekondigde nieuwe aanvulling op het instrumentarium is de ontwikkel- en releasekalender. De kalender moet inzichtelijk gaan maken welke ontwikkelingen gaande zijn, wanneer resultaten ongeveer verwacht kunnen worden en hoe dat het gebruik van het BOI of de bepaling van een overstromingskans beïnvloedt. Onderdeel van deze release is het beschikbaar stellen van een conceptversie van deze kalender. Samen met gebruikers en (kennis)programma’s zal de kalender in de komende maanden verder worden vormgegeven en gevuld met informatie.
Releasekalender
Uitstel uitlevering databases met hydraulische belastingen
Informatie over de uitlevering van belastingdatabases van het Beoordelingsinstrumentarium (BOI)
In de juli-release van het BOI worden zeer beperkt hydraulische belastingen uitgeleverd. Dit is ook gemeld in de nieuwsbrief van april.
In deze release wordt alleen een database voor zandige waterkeringen langs de kust uitgeleverd. Dit is een aangepaste versie van de WBI2017-database. De aanpassingen zijn nodig om de nieuwe software voor zandige waterkeringen (MorphAn en XBeach) te kunnen gebruiken.
Mediatheek Rijksoverheid Waddenzee met deel van Terschelling Copyright: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Fotograaf: Mischa Keijser
Meer informatie over dit besluit en wat dit betekent voor een keringbeheerder die een beoordeling wil uitvoeren of bezig is met het opstellen van een ontwerp, staat in het artikel “Geen nieuwe databases met hydraulische belastingen, wat nu?”
Ontwikkeling DIKErnel te volgen via GITHUB (Pieter van Geer, Deltares)
DiKErnel is het beoogde nieuwe rekenhart in het BOI-instrumentarium en vervangt de huidige bekledingensoftware BM Gras, BM Asfalt en Steentoets. Ook erosie van de dijkkern en Grasbekleding Erosie Kruin Binnentalud (voorheen GEBK) worden hieraan toegevoegd. Met als doel de toepassing voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te maken, is de inzet om ook probabilistische berekeningen met het rekenhart mogelijk te maken.
Documenten proces- en basisinstrumentarium
Het Rijk stelt de regels voor het uitvoeren van de veiligheidsbeoordeling op en maakt leidraden beschikbaar voor het ontwerp en het beheer van primaire keringen. Onder het beheer van een waterkering worden alle activiteiten verstaan die erop gericht zijn de bestaande kering zijn functies duurzaam te laten vervullen. In de praktijk gebeurt dit via het Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI).
Het Werkatelier
Met de komst van de Omgevingswet, die naar alle waarschijnlijkheid vanaf januari 2024 van kracht wordt, krijgt de fysieke leefomgeving een breed wettelijk kader. De leefomgeving wordt vanaf dat moment gemonitord met behulp van omgevingswaarden. Deze waarden geven de kwaliteit van de omgeving aan. Voor waterveiligheid zijn die gekoppeld aan de overstromingskans van primaire waterkeringen.
Mediatheek Rijksoverheid Mensen aan een vergadertafel achter lamellen. Copyright Rijksoverheid Fotograaf: Aafke Holwerda
Onvolkomenheid BM – Gras Buitentalud
In de huidige versie van BM – Gras Buitentalud (v.21.1.1) is een onvolkomenheid ontdekt die in sommige situaties leidt tot een onderschatting van de sterkte. Dit treedt alleen op bij het uitvoeren van een golfklapberekening. Als gevolg hiervan wordt de sterkte van de kleilaag onderschat. Dit is dus een conservatieve aanname.
Wordt aan beide onderstaande punten voldaan, dan kan ervoor gekozen worden om de bezwijkkans nader te beschouwen:
- De berekende stabiliteitsfactor is kleiner dan 1 en groter dan 0,5.
- Bij een wijziging van de stabiliteitsfactoren tussen 0,5 en 1 naar waarden groter dan 1, resulteert dit in een significante verschuiving in faalkans.
Bij het hanteren van een constant waterstandsverloop, is het mogelijk om de ‘BM - Gras Buitentalud’ formules analytisch door te rekenen. Hiermee kan de fout vermeden worden. Voor watersystemen zonder constant waterstandsverloop, heeft het de voorkeur een nadere analyse uit te voeren. Dit kan door de formules van BM - Gras Buitentalud per tijdsstap toe te passen, of een benadering van de sterkte van de kleilaag uit te voeren.
Basis Module Gras Buitentalud | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Nederland, Gelderland, Opijnen Mediatheek Rijksoverheid Copyright: Ministerie van IenW, Deltaprogramma Fotograaf: Tineke Dijkstra
Onderzoeksprogramma Kennis voor Keringen (Alessandra Bizarri, RWS)
Het onderzoeksprogramma Kennis voor Keringen is in 2018 gestart om kennis op te doen voor het (door)ontwikkelen van de instrumenten voor het beoordelen en ontwerpen van primaire waterkeringen. Het onderzoek levert een significante bijdrage aan het verkrijgen van een reële schatting van de overstromingskans van de primaire waterkeringen. Verschillende aspecten van de fysica en de modellering van een overstroming staan hierbij centraal, o.a.: hydraulische belastingen, macro-instabiliteit, dijkerosie en piping.
Mediatheek Rijksoverheid Venlo, Blerick Groot Boller, 17-07-2021 Copyright: Ministerie van IenW Fotograaf: Tineke Dijkstra
Abonneren Nieuwsbrief
IPLO Update Water - BOI bevat nieuws vanuit het thema BOI. U kunt u aan- of afmelden voor de Nieuwsbrief BOI.