Nieuwsbrief BOI mei 2020
In 2019 zijn de werkwijzen en inhoud van het programma BOI uitgewerkt. Daarvoor is zijn de belangrijkste stakeholders geconsulteerd. Vervolgens is eind 2019 ons programmaplan vastgesteld waarmee het programma BOI 2020 - 2023 begin januari 2020 officieel van start is gegaan. We kunnen nu de plannen en werkwijzen uit het programmaplan ook gaan uitvoeren. Het programma komt nu echt uit de startblokken!
Gestart is met het opstellen van het Jaarplan 2020. Daarin staat welke activiteiten we in 2020 opstarten en wat de beheerders van ons kunnen verwachten. Ook zijn de eerste adviesgroepen ingericht. De BOI-begeleidingsgroep is voor de eerste keer bij elkaar geweest. We kijken uit naar de samenwerking tussen de partijen die ons ondersteunen in de ontwikkeling van de nieuwe onderdelen van het instrumentarium zoals Deltares en diverse ingenieursbureaus, en de beheerders die de BOI instrumenten gebruiken. Samen kunnen we ook in de loop van het programma het pakket van bouwstenen in het programma nader invullen en zaken waar veel behoefte aan is opnemen binnen de vrije ruimte die in het programma nog in te vullen is.
Het BOI 2020-2023 wordt aangestuurd door een IPM-team (IPM staat voor integraal projectmanagement). Het team kent sinds dit voorjaar een aantal nieuwe gezichten. De bezetting van het team is als volgt: Alex Roos (Programmamanagement), Lex van Grieken (Programmabeheersing), Astrid Labrujere (Omgevingsmanagement), Marieke Hazelhoff (Technisch Management), Hillie Wams (Software en Informatie Management), Bahadir Kocer (Contractmanagement). Ook aan de kant van Deltares heeft een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Pieter van Geer heeft het projectmanagement overgenomen van Annemargreet de Leeuw.
Het is een bijzondere tijd om aan verbeteringen van het instrumentarium te werken. Bij vele HWBP-projecten worden de ontwerpen uitgewerkt. Op het gebied van beoordelen van waterkeringen heeft het ENW recent een advies gegeven over de voortgang van de lopende beoordelingsronde. Ook gaat het ENW in zijn advies in op de richting waarin het BOI zich zou moeten ontwikkelen. Met deze aanbevelingen gaan we aan de slag. Ook de inspanning die alle beheerders leveren om op tijd de beoordelingen af te ronden, en de leerervaringen die dat oplevert voor de doorontwikkeling van het instrumentarium geven ons als programmateam veel energie om aan het programma te werken. In deze nieuwsbrief worden een aantal van de (tussen)resultaten en ontwikkelingen die op een aantal dossiers van het BOI en in de toepassing in lopende beoordeling gehaald zijn toegelicht.
Dit jaar willen we de koers die we vorig jaar hebben uitgezet voortzetten. Enerzijds hebben we duidelijk in beeld welke activiteiten we wel en (nog) niet uitvoeren. Anderzijds hebben we ook regelmatig overleg met de partijen met wie wij grote raakvlakken hebben zoals het HWBP, het KKP en de ILT, maar ook het programma Rijkskeringen en het Adviesteam Dijkontwerp. Doelstelling is zo goed mogelijk samen te werken en helderheid kunnen geven over waar we binnen het programma aan werken en wat de beheerders nu en in de toekomst kunnen verwachten.
Het programmaplan voor de periode 2020-2023 en het Jaarplan 2020 zijn binnenkort ook te vinden op deze site zodat iedereen kan zien wat de werkwijze en planning van het programma BOI is. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over de ontwikkeling van het BOI, dan kunt u die stellen via BOI@rws.nl. Voor inhoudelijke vragen over de toepassing kunt u gebruik maken van het vragenformulier. Ik kijk uit naar de samenwerking met alle partijen tijdens de uitvoering van het programma!
Alex Roos
Programmamanager BOI
Nulmeting doelbereik
Begin maart is een nulmeting gestart. Deze meting geeft inzicht in de mate waarmee het huidig instrumentarium invulling geeft aan de doelstellingen van het BOI 2020 – 2023 programma en vormt daarmee een referentie voor metingen van het doelbereik door het programma komende jaren. Het programma wil jaarlijks een meting uitvoeren om na te gaan of de inspanningen die worden gepleegd in voldoende mate bijdragen aan de gestelde doelen. Het programmateam wil u graag bedanken voor de vele reacties en inspanningen om ons daarbij te helpen.
Handelingsperspectief lengte-effect per vak
Recent is een handelingsperspectief voor de Beoordelingsronde 2017-2023 beschikbaar gekomen op de IPLO Water. De aanleiding is een inconsistentie tussen de ministeriële regeling en Ringtoets 18.1.1 als het gaat om het verwerken van het lengte-effect binnen een vak tijdens assembleren. Het handelingsperspectief beschrijft hoe een waterkeringbeheerder om kan gaan met deze inconsistentie. Het assemblageprotocol en aanverwante documenten zullen op de korte termijn worden aangepast.
Invoering WOWK
In 2018 heeft Rijkswaterstaat WVL de ‘Werkwijzer Ontwerpen Waterkerende Kunstwerken’ (WOWK) gepubliceerd. In maart 2020 heeft DGWB besloten de Leidraad Kunstwerken te laten vervallen en te vervangen door de WOWK. Dit was nodig omdat de Leidraad Kunstwerken in vele opzichten sterk is verouderd: zo is de Leidraad niet gebaseerd op de overstromingskansbenadering en sluit deze niet aan op het vernieuwde Bouwbesluit uit 2012.
De WOWK biedt methoden waarmee op praktische wijze kan worden geverifieerd of het ontwerp van een waterbouwkundig kunstwerk in een primaire waterkering gedurende zijn gehele levensduur het in de wet vereiste waterkerend vermogen bezit. Deze methoden zijn ook toepasbaar voor een verificatie voor kleinere periodes, dus ook geschikt voor een WBI-beoordeling.
Voor verdere informatie en het downloaden van de WOWK.
Factsheets Beoordelen
De Ministeriële Regeling Veiligheid Primaire Waterkeringen 2017 beschrijft de uitvoering van de beoordeling, zowel procesmatig als inhoudelijk. De regeling biedt soms ruimte voor interpretatie waardoor het bij het uitvoeren van de beoordeling vragen oproept bij beheerders en hun adviesbureaus. Veel van die vragen kunnen gelukkig worden beantwoord.
Voortgang beoordelingen
Elk jaar maakt de Unie van Waterschappen een voortgangsrapportage van de eerste landelijke Beoordelingsronde. Deze wordt in mei in de CWK vastgesteld, maar we kunnen alvast wat bevindingen delen.
Abonnement
Hier kunt u zich aan- of afmelden voor de nieuwsbrief Landelijke Beoordeling.
Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.