Kennis voor Keringen
Het onderzoekprogramma Kennis voor Keringen is in 2018 door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gestart. Doel is het ontwikkelen van kennis voor een realistische bepaling van de overstromingskans. Zo kunnen kennis en instrumenten voor het beoordelen en ontwerpen van primaire waterkeringen doorontwikkeld worden.
Het thema Kering van de Kennisagenda Waterveiligheid is de basis voor de jaarlijkse programmering van de onderwerpen binnen het programma en voor het maken van afspraken over samenwerking met andere onderzoekprogramma’s. Het onderzoekprogramma is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Water, Rijkswaterstaat en Deltares. Ook wordt samengewerkt met anderen kennisinstellingen zoals universiteiten en marktpartijen.
Kennisontwikkeling voor waterkeringbeheer en overstromingsrisico’s
Het onderzoek levert technisch-inhoudelijke kennis voor een realistische schematisatie en modellering van de hydraulische belastingen en faalmechanismen van de waterkering. Ook levert het onderzoek kennis op die gericht is op het ondersteunen van de waterkeringsbeheerder. De ontwikkelde kennis wordt beschikbaar gesteld voor de beoordelings- en ontwerppraktijk, onder andere door de implementatie in het Beoordeling en Ontwerpinstrumentarium (BOI)
De definitieve rapporten van uitgevoerde onderzoeken worden gepubliceerd op Open overheid - Rijkswaterstaat Publicatie Platform.