Versterken
Blijkt uit de beoordeling door een keringbeheerder dat het beschermingsniveau van een bepaald dijktraject onder de signaleringswaarde is gezakt? Dan meldt de keringbeheerder dit aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. En geeft aan welke verbetermaatregelen nodig zijn om uiterlijk in 2050 het gewenste beschermingsniveau te bieden.
Versterken
Verbetermaatregelen om weer te voldoen aan de gestelde veiligheidseisen zijn op veel verschillende schaalniveaus mogelijk. We onderscheiden maatregelen in beheer en onderhoud, preventieve maatregelen en gevolgbeperkende maatregelen. Preventieve maatregelen zijn onder te verdelen in het vergroten van de sterkte van de waterkering (versterkingsmaatregel) of systeemgerichte maatregelen waarmee de belasting gereduceerd wordt zoals rivierverruiming, wijziging afvoerverdeling en instellen van andere meerpeilen. Met gevolgbeperkende maatregelen verlagen we de norm zodanig dat we hieraan voldoen.
Trajectaanpak
De opzet van de normen laat (een zekere) ruimte om zo doelmatig mogelijk aan de norm te voldoen, optimaal afgestemd met en op ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving. Het benutten van die ruimte vraagt om het vroegtijdig maken van heldere keuzes in de aanpak van de waterveiligheidsopgave. Deze strategische keuzes omvatten ook de ruimtelijke opgaven, veelal van derden, op of langs een traject. Die ruimtelijke ontwikkelingen vallen niet vanzelf samen met een dijkversterking.
De kern van de Trajectaanpak omvat het in beeld brengen van de waterveiligheids- en ruimtelijke opgaven en het ontwikkelen van een daarop afgestemde strategie voor het normtraject. Het gaat om een stap tussen het proces van beoordelen en dat van het verbeteren van een normtraject. De strategie moet naar de omgeving en de eigen organisatie duidelijk maken welke strategische keuzes we maken over de aanpak gedurende de komende jaren. Het geeft inzicht in de typen maatregelen die we in de loop van de tijd voor de verschillende (deel)trajecten moeten treffen om uiteindelijk in 2050 aan de norm voor het traject te voldoen. De strategie houdt daarbij rekening met plannen en bestuurlijke ambities van de waterkeringbeheerder, en met onzekere ontwikkelingen in omgeving en kennis. Het gaat daarbij om ontwikkelingen die effect kunnen hebben op de (toekomstige) waterveiligheidsopgave en/of op de fasering van maatregelen binnen een strategie.