Programma's primaire waterkeringen
Onder meer de waterschappen, Rijkswaterstaat en andere partijen nemen deel aan programma's en projecten rondom het thema waterveiligheid. Zo is er het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het programma Rijkskeringen.
Afsluitdijk
De Afsluitdijk beschermt ons al bijna 90 jaar tegen de kracht van het water. De komende jaren maken Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk de waterkering weer klaar voor de toekomst.
Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium
BOI staat voor Beoordelings- en Ontwerp Instrumentarium primaire waterkeringen. Het BOI-programmateam, dat bestaat uit Rijkswaterstaat WVL, Deltares en het directoraat-generaal Water en Bodem (DGWB) voert het programma BOI 2020-2023 en het programma BOI 2023-2035 uit.
Hoogwaterbeschermingsprogramma
De waterschappen en Rijkswaterstaat voeren in het Hoogwaterbeschermingsprogramma maatregelen uit om de primaire waterkeringen aan de veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is onderdeel van het nationale Deltaprogramma. Doel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma is om de primaire waterkeringen die in deze derde toetsronde zijn afgekeurd, te versterken.
Kennisprogramma Zeespiegelstijging
Nederland is de veiligste delta ter wereld. Om dat zo te houden, hebben we een uitgebreid Deltaprogramma. Tegelijk is er nog veel onzeker over de zeespiegelstijging. En over de gevolgen hiervan voor ons land. Met het Kennisprogramma Zeespiegelstijging (KP ZSS) verkleinen we deze onzekerheden.
Programma Rijkskeringen
Het Programma Rijkskeringen is begin 2020 opgericht om alle activiteiten rond de zorg voor de waterkeringen te bundelen en coördineren: zorgplicht, toetsen regionale keringen, beoordelen primaire keringen en waar nodig versterken.
Samen bouwen aan het rivierengebied van de toekomst
Binnen het programma Integraal Riviermanagement (IRM) ontwikkelen we een visie op het Nederlandse rivierengebied.