Hoogwaterbeschermingsprogramma HWBP
In het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) werken de 21 Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken.
De komende jaren worden er honderden kilometers aan dijken versterkt. Het HWBP werkt aan een waterveilig Nederland waar u veilig kunt wonen, werken en recreëren.
Waterveiligheid
Het belang van waterveiligheid is groot. Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Zonder onze dijken en duinen zou 60% van Nederland regelmatig onder water lopen.
Om Nederland te blijven beschermen tegen overstromingen vanuit de grote rivieren, meren en de Noordzee worden de primaire waterkeringen regelmatig getoetst door de waterschappen en Rijkswaterstaat.
Deze keringen bieden bescherming tegen overstromingen bij hoogwater vanuit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren Rijn, Maas en Westerschelde, de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Volkerak-Zoommeer, het Grevelingenmeer, het getijdendeel van de Hollandsche IJssel en de Veluwerandmeren. Keringen die nog niet aan de norm voldoen, worden binnen het HWBP versterkt.
Programmering HWBP
Bij het opstellen van het programma wordt gekeken naar urgentie. De meest urgente projecten komen het eerst aan de beurt. Zo kunnen die dijken als eerst verstevigd worden. Het definitief programmavoorstel wordt opgenomen in het Deltaplan Waterveiligheid van het Deltaprogramma.
Opgave HWBP
Het doel van het HWBP is dat in 2050 alle primaire keringen op een sobere en doelmatige wijze zijn versterkt, zodat ze voldoen aan de wettelijke normen. De wettelijke normen zoals die zijn vastgelegd in de Omgevingswet. Hiermee wordt de waterveiligheid van Nederland gewaarborgd. Het gaat hier om 1.500 km dijken en bijna 400 sluizen en gemalen die versterkt moeten worden.
Meer informatie
Meer informatie over het Hoogwaterbeschermingsprogramma vindt u op de website hoogwaterbeschermingsprogramma.nl.