Kennisontwikkeling regionale waterkeringen
Sinds het najaar van 2005 werkt de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) het Ontwikkelingsprogramma uit. Dit is op verzoek van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW).
De aandacht lag in het begin op de kennisontwikkeling van de normering en de basiskennis van de faalmechanismen.
Dit zijn op dit moment de belangrijkste onderwerpen:
De veiligheidsbenadering
De veiligheid van het beschermde gebied moet op een doelmatiger, meer uitlegbaar en praktische manier worden bereikt. Voor deze veiligheidsbenadering wordt op dit moment een aantal pilots uitgevoerd.
De zorgplicht
Voor de regionale keringen wordt gedefinieerd wat er onder een zorgplicht wordt verstaan. Ook worden de consequenties van sturing op de zorgplicht voor toezicht in beeld gebracht. Daarna worden de afspraken tussen de toezichthouder en beheerder over de uitvoer en het toezicht van de zorgplicht in beeld gebracht.
Methode kwaliteit toetsen
Het Ontwikkelingsprogramma Regionale Waterkeringen (ORK) werkt daarnaast aan de methode ‘kwalitatief toetsen’. De veiligheid van veel regionale keringen is inmiddels op orde. Gaat het om gelijkblijvende normen, hydraulische randvoorwaarden en toetsregels? Dan is het toetsen een kwestie van het vergelijken van het benodigde (ontwerp)profiel met het aanwezige profiel. Belangrijk is om de impact van afwijkingen in deze 2 profielen door degradatie of aantasting op het waterkerend vermogen te kennen.