Regionale waterkeringen algemene beschrijving
De provincie wijst in de omgevingsverordening regionale waterkeringen aan die in beheer zijn bij de waterschappen. Op grond van artikel 2.13 Omgevingswet moet de provincie voor de veiligheid van deze regionale waterkeringen ook omgevingswaarden opnemen in de omgevingsverordening. Er is ook nog een aantal regionale waterkeringen in beheer bij het Rijk. Deze zijn aangewezen in bijlage II bij artikel 3.1 van het Omgevingsbesluit.
Onder regionale waterkeringen vallen zowel de ‘natte’, bijvoorbeeld kades langs boezemwateren, als de 'droge' waterkeringen zoals langs de regionale rivieren.
Naast de hoofdfunctie, zorgen voor veiligheid, hebben regionale waterkeringen nog additionele functies zoals die van wegen, recreatiegebied, weiland, aanlegplaats voor de (plezier-) scheepvaart of waardevol landschapselement. Deze functies sluiten aan bij de belangen van het waterschap, provincie of gemeente. In veel gebieden vormen regionale waterkeringen een belangrijk onderdeel van het woon- en leefmilieu en is langs de waterkeringen veel bebouwing geconcentreerd.
Ontwikkelingsprogramma Regionale Waterkeringen
De dijkafschuiving bij Wilnis, in 2003, maakte indringend duidelijk dat er extra aandacht nodig was voor de toestand van de regionale waterkeringen in Nederland en leidde tot het Ontwikkelprogramma Regionale Waterkeringen (ORK) in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen. Inmiddels is fase IV van het ORK gestart en loopt tot 2024.
Provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat zijn druk bezig met verbetering van de regionale waterkeringen. De in 2016 vastgestelde hernieuwde Visie op regionale waterkeringen verwoordt de gezamenlijke opgave voor het decennium van 2016 tot 2025. Het gaat hierbij om doelmatigheid: hoe kunnen we slim investeren om op een optimale manier de veiligheidsfunctie van de keringen te realiseren en de waterkeringen te beheren in een dynamische omgeving en daarmee de gewenste veiligheid van een gebied bereiken? Een regionale waterkering is een belangrijk onderdeel van het totale watersysteem. De komende jaren kan klimaatverandering een grote impact op het watersysteem hebben.
Het ORK streeft naar een flexibele benadering vanuit een brede context. Een integrale aanpak met aansluiting op de ontwikkeling van natuur, cultuur, landschap en steden en daardoor meer waarde voor minder kosten.