Instructieregels waterveiligheid
Het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl) bevat instructieregels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) over waterveiligheid in het omgevingsplan.
Rekening houden met waterveiligheid
In het omgevingsplan moet een gemeente rekening houden met het voorkomen van overstroming, wateroverlast en waterschaarste. Ook met het beperken van de eventuele gevolgen daarvan. De overstromingsrisico's bij ruimtelijke plannen en inrichting worden meegewogen bij de locatiekeuze van gebieden.
Wegen van waterbelangen
De weging van het waterbelang in het omgevingsplan zorgt dat de klimaatbestendigheid van het watersysteem en een waterrobuuste inrichting van de omgeving vroegtijdig in de planvorming worden betrokken. Dit staat in artikel 5.37, lid 1 Bkl. In het omgevingsplan zijn specifieke regels opgenomen over:
Reserveringsgebieden voor grote rivieren
In het Bkl zijn reserveringsgebieden voor grote rivieren voor bepaalde ontwikkelingen van nationaal belang opgenomen. Dit zijn langetermijnreserveringen om bijvoorbeeld in de toekomst meer ruimte voor de rivier te creëren. De gemeente stelt regels in het omgevingsplan voor bouwwerken in de omgeving van deze reserveringsgebieden.
Samenwerking bij ruimtelijke ontwikkelingen
De (regionale) samenwerking tussen gemeenten en waterbeheerders voor waterveiligheid is belangrijk. Dit doet zich onder meer voor bij het opstellen van stroomgebiedbeheerplannen. Ook internationale samenwerking is van belang. De hoeveelheid water dat ons land binnenstroomt, hangt namelijk af van het beheer en inrichting van buitenlandse stroomgebieden.
Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, droogte, hitte en overstroming toe. Het Rijk werkt samen met provincie, waterschappen en gemeenten om het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie uit te voeren. Het doel is om in 2050 een robuuste en klimaatbestendige omgeving te realiseren. Dit doen ze door waterveiligheid en klimaatbestendigheid mee te nemen bij alle ruimtelijke planvorming, realisatie en beheer. Dit deltaplan omvat onder meer goede voorbeelden van een stimuleringsprogramma.
Overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten
De verplichting om per stroomgebiedsdistrict Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten op te stellen, vloeit voort uit de Richtlijn overstromingsrisico's. Het doel is burgers, bedrijven en bestuursorganen inzicht te geven in de aard en de omvang van gevaren. Zo kunnen zij maatregelen nemen.