Aansluiten om samen te werken met de Samenwerkfunctionaliteit
Als overheid kunt u uw software met hulp van uw leverancier aansluiten op de Samenwerkfunctionaliteit (SWF). Dit is een onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo kunt u bijvoorbeeld samenwerken met andere organisaties bij de behandeling van vergunningaanvragen. U sluit eerst aan op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) om te oefenen.
Aansluiten op de Samenwerkfunctionaliteit
U kunt de Samenwerkfunctionaliteit op 2 manieren gebruiken. Hoe u aansluit, hangt af van hoe vaak u samenwerkt. En of u met een zaak- of vergunningsysteem werkt. Gebruik altijd de meest recente versie van de Samenwerkfunctionaliteit.
Eigen systeem aansluiten (met API)
U gebruikt de Samenwerkfunctionaliteit in principe vanuit uw eigen lokale zaak- of vergunningensysteem. Hiervoor sluit u met hulp van uw leverancier uw systeem aan op de software(services) van de Samenwerkfunctionaliteit. Dit heet ook wel de API (Application Programming interface). Op deze manier kunt u samenwerken met andere organisaties vanuit uw eigen systemen.
Geen Digikoppeling nodig
U heeft geen Digikoppeling nodig om aan te sluiten op de Samenwerkfunctionaliteit. U heeft daarvoor alleen een PKIoverheid-certificaat nodig.
Ontwikkelt u of uw leverancier uw behandelsysteem zelf? Dan moet u ervoor zorgen dat uw systeem aansluit op de services van de Samenwerkfunctionaliteit.
Inloggen via het webportaal
Werkt u bij een organisatie die alleen af en toe samenwerkt met andere organisaties? Of heeft u geen eigen behandelsysteem, zoals een zaak- of vergunningensysteem (bijvoorbeeld als veiligheidsregio, brandweer of adviesbureau)? Dan kunt u het webportaal van de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken.
Voor het webportaal op de oefenomgeving heeft u het volgende nodig:
- eHerkenning. Met eHerkenning kunnen organisaties inloggen bij overheden. eHerkenning is persoonsgebonden. Heeft u in uw organisatie al eHerkenning? Dan kunt u ook een account aanvragen via de contactpersoon van uw organisatie.
- Dienstverlener: Digitaal Stelsel Omgevingswet
- Dienst: DSO Samenwerken 1.11
- Betrouwbaarheidsniveau: eH3
- een Organisatie-identificatienummer (OIN)
Voor het webportaal op de productieomgeving heeft u het volgende nodig:
- eHerkenning
- Dienstverlener: Digitaal Stelsel Omgevingswet
- Dienst: DSO Samenwerken
- Betrouwbaarheidsniveau: eH3
- een Organisatie-identificatienummer (OIN)
Samenwerken via Samenwerkfunctionaliteit niet verplicht
Als overheid kunt u de Samenwerkfunctionaliteit van het DSO gebruiken om digitaal met andere organisaties samen te werken. Bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet kunt u de Samenwerkfunctionaliteit gebruiken als u wilt samenwerken bij de behandeling van vergunningaanvragen. Bijvoorbeeld als u advies wilt vragen aan een andere organisatie. Het gebruik van de Samenwerkfunctionaliteit is niet verplicht.
Procesbeschrijving en technische informatie voor aansluiten
Er staat een procesbeschrijving op het Ontwikkelaarsportaal voor het aansluiten op de Samenwerkfunctionaliteit. Deze procesbeschrijving helpt u en uw leveranciers om de koppeling te maken tussen een vergunningsysteem en de Samenwerkfunctionaliteit. Naast de procesbeschrijving kan de technische informatie over de Samenwerkfunctionaliteit u ook verder helpen.
Aansluiten oefenomgeving en productieomgeving
U kunt aansluiten op de oefenomgeving van de Samenwerkfunctionaliteit om te oefenen met samenwerken. U kunt sinds april 2021 ook aansluiten op de productieomgeving. Aansluiten op de productieomgeving gaat op dezelfde manier als aansluiten op de oefenomgeving.
Meer informatie
- Lees meer over samenwerken met de Samenwerkfunctionaliteit van het DSO.
- Lees meer over samenwerken bij de behandeling van vergunningaanvragen via de Samenwerkfunctionaliteit.
- U kunt al oefenen met samenwerken via de Samenwerkfunctionaliteit. Hiervoor kunt u de volgende oefencasus gebruiken: Oefencasus DSO: Samenwerkfunctionaliteit.
- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft veel informatie beschikbaar over de software voor de Omgevingswet. U vindt er onder andere een handreiking voor het verwerven van Omgevingswetsoftware en specificaties voor het aanschaffen van software.
- De Handleiding Aansluiten, inregelen en beproeven kunt u gebruiken om een overzicht te krijgen over het proces van aansluiten op en beproeven van de oefenomgeving en de productieomgeving.
- Informatie voor ontwikkelaars, zoals de specificaties en documentatie van de API, kunt u vinden op het Ontwikkelaarsportaal.
- Bekijk de pagina release-informatie voor meer informatie over updates van de Samenwerkfunctionaliteit.
- Bekijk de volgende webinars:
- Webinar over de Samenwerkingsfunctionaliteit (webinar Aan de slag met de Omgevingswet, 22 april 2020)
- Webinar In de Samenwerkvoorziening samenwerken aan aanvragen uit OLO (webinar Demonstratie Omgevingsloket en DSO, 2 maart 2021)
- Bekijk het DSO-spreekuur over de Samenwerkfunctionaliteit:
- Samenwerkfunctionaliteit (SWF) en aansluiten op productie (9 februari 2021)
Begrip: API (Application Programming Interface)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet wordt ontwikkeld als open stelsel. Alle functionaliteiten en gegevens van het loket worden aangeboden als services. Ook wel bekend als API's (Application Programming Interface). API's zorgen ervoor dat softwareprogramma's onderling met elkaar kunnen communiceren. Welke services beschikbaar zijn en aan welke voorwaarden systemen moeten voldoen om aan te sluiten, is te vinden op het Ontwikkelaarsportaal.