Standaard en informatiemodel aanvragen en meldingen (STAM en IMAM)
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) en het bijbehorende informatiemodel (IMAM) helpen bij het afleveren van een vergunningaanvraag of melding bij overheden. Dit is een van de standaarden voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO ondersteunt op dit moment meerdere versies van de standaard. Rijkswaterstaat beheert deze standaard.
Op deze pagina
- Standaard en informatiemodel
- Status beschikbare versies
- Afspraken over ondersteunen van versies
- STAM versie 5.0
- STAM versie 4.0
- STAM versie 3.0
Standaard en informatiemodel
Als overheid ontvangt u vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket. Hiervoor sluit u uw zaak- of vergunningensysteem aan op het DSO. De aanvragen en meldingen worden verstuurd volgens de Standaard aanvragen en meldingen (STAM).
Bij de standaard hoort ook het Informatiemodel aanvragen en meldingen (IMAM). Dit informatiemodel legt de basis voor het koppelvlak. Het informatiemodel is beschreven in de standaard.
Status beschikbare versies
Het DSO ondersteunt de volgende versies van de STAM:
- Versie 5.0: deze versie is beschikbaar vanaf release PI-31.2, op 24 juli 2024. Deze versie heeft 2 belangrijke veranderingen, waaronder het mogelijk maken van nieuwe verzoeken voor Verken uw idee.
- Versie 4.0: deze versie is beschikbaar vanaf release PI-27.6 op 18 september 2023. Het DSO ondersteunt vanaf dan alleen de verzoeknotificatie van deze versie van de standaard. Het DSO ondersteunt deze versie tot release PI-35.1. Naar verwachting is dit op woensdag 9 juli 2025.
- Versie 3.0: deze versie is beschikbaar vanaf 1 december 2022. Het DSO ondersteunt deze versie tot release PI-33.1. Naar verwachting is dit op woensdag 22 januari 2025.
Afspraken over ondersteunen van versies
De afspraken over het ondersteunen van verschillende versies van standaarden staan in de stelselafspraken van het DSO. Volgens deze afspraken ondersteunt het DSO minimaal de meest recente versie. De voorgaande versie ondersteunt het DSO nog maximaal 1 jaar na implementatie van de nieuwe versie. Zo krijgen leveranciers voldoende tijd om over te stappen naar een nieuwe versie.
Het document met de stelselafspraken vindt u op de pagina Architectuurdocumenten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De afspraken over standaarden vindt u in paragraaf 3.2.4, Parallelle versionering.
STAM versie 5.0
Download versie 5.0
Download Standaard aanvragen en meldingen (STAM) v5.0 (pdf, 1.4 MB) (12 juli 2024)
Toelichting bij versie 5.0
Het DSO ondersteunt versie 5.0 van STAM vanaf release PI31.2, op 24 juli 2024.
Deze versie bevat de 2 hieronder genoemde belangrijke veranderingen (breaking changes).
Mogelijk maken van 2 nieuwe soorten verzoeken
Om deze verzoeken mogelijk te maken is het informatiemodel aangepast. Ook is voor de verzoeknotificatie concurrent versioning geïmplementeerd. Dit betekent dat het DSO alle versies van de verzoeknotificaties ondersteunt.
Verzoeken voor Verken uw idee
STAM versie 5.0 ondersteunt verzoeken voor Verken uw idee in het Omgevingsloket. Hiermee kunnen initiatiefnemers een idee indienen bij de overheid, zonder dat ze al uitgewerkte plannen meesturen. Zo kunnen ze een overleg aanvragen met de overheid om hun plannen te bespreken.
Om deze verzoeken te ontvangen, moet het zaak- of vergunningensysteem van een organisatie STAM versie 5.0 ondersteunen. De optie Verken uw idee voor het Omgevingsloket is al ontwikkeld, maar komt pas beschikbaar in het loket zodra overheden deze berichten ook kunnen ontvangen in hun zaak- of vergunningensysteem.
Verzoeken voor Single Digital Gateway
STAM versie 5.0 ondersteunt ook verzoeken voor de Europese verordening Single Digital Gateway (SDG). Hiermee krijgen Europese burgers en bedrijven makkelijk digitaal toegang tot dienstverlening in andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Dit betekent dat overheden bepaalde producten en diensten beschikbaar moeten stellen voor Europese burgers en bedrijven. Het verlenen van vergunningen is onderdeel van deze dienstverlening.
Met het toevoegen van 'SDGverzoek' als soort verzoek wordt dit mogelijk gemaakt. Het indienen van dit verzoek is nog niet mogelijk in het Omgevingsloket en wordt later ontwikkeld. Zodra de planning bekend is, informeren we u daarover via deze website. Het effect van het indienen is ongeveer hetzelfde als Verken uw idee.
Nillable-constructie voor leeggemaakte velden die vooraf waren ingevuld
Versie 5.0 van STAM heeft ook een technische aanpassing voor het verzoekbericht. Hiermee is het eenvoudiger om door te geven wanneer een initiatiefnemer een vooringevuld veld heeft leeggemaakt vanuit een bronregistratie. Dat kan bij alle vragen die optioneel zijn. Het is voor overheden noodzakelijk om dit te weten.
In het verzoekbericht is dit te zien door de nillable-constructie te gebruiken. Hierbij wordt een XML-element gegenereerd met een attribuut dat aangeeft dat de waarde van het element "null" is.
Voorbeeld
Het leegmaken van het veld RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer) komt als volgt in het verzoekbericht:
<vx:rsin bron="DSO-LV">123456789</vx:rsin/>
<vx:rsin bron="gebruiker" xsi:nil="true"/>
XSD-bestanden bij versie 5.0
Bij STAM versie 5.0 van de standaard en het informatiemodel horen ook XSD-bestanden (versie 5.1.1). Raadpleeg deze bestanden ook voor headers en namespace-declaraties.
Download XSD VerzoekIndienenOphalen5.1.1 (zip, 116 kB)
Voorbeeldbestanden bij versie 5.0
U kunt bij versie 5.0 ook een aantal XML-voorbeeldbestanden downloaden als zip-bestand. Deze bevatten ook voorbeelden van verzoekberichten voor Verken uw idee en SDGverzoek.
Download voorbeeldbestanden (zip, 9.6 kB)
STAM versie 4.0
Download versie 4.0
Download Standaard aanvragen en meldingen (STAM) v4.0 (pdf, 1.4 MB) (28 juli 2023)
Toelichting bij versie 4.0
Het DSO ondersteunt versie 4.0 van STAM vanaf 18 september 2023 (release PI-27.6). Vanaf juli 2025 ondersteunt het DSO deze versie niet meer. Naar verwachting is dit vanaf woensdag 9 juli 2025, met release PI-35.1. Deze versie bevat de 2 hieronder genoemde belangrijke veranderingen (breaking changes).
Term 'vooroverleg' wordt vervangen door 'conceptverzoek'
In de verzoeknotificatie en in het verzoekbericht wordt de term 'vooroverleg' vervangen door 'conceptverzoek'. Voor de verzoeknotificatie ondersteunt het DSO 1 versie (geen concurrent versioning). Voor het verzoekbericht ondersteunt het DSO wel meerdere versies (wel concurrent versioning).
In het Omgevingsloket is in juli 2023 de term Omgevingsoverleg veranderd in conceptverzoek. In STAM werd dit nog vooroverleg genoemd. In versie 4.0 van STAM verandert dit ook in conceptverzoek.
Term 'trigger' (element en type) wordt vervangen door 'verzoeknotificatie'
De term 'trigger' wordt niet meer gebruikt in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het wordt daarom vervangen door 'verzoeknotificatie' in de XSD-bestanden.
Leveranciers moeten op de datum van de release overstappen op versie 4.0 van STAM voor de verzoeknotificatie. Het is aan te bevelen om ook direct voor het verzoekbericht over te stappen naar STAM 4.0, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Het DSO ondersteunt voorlopig ook het verzoekbericht van STAM 3.0.
XSD-bestanden bij versie 4.0
Bij versie 4.0 van de standaard en het informatiemodel horen ook XSD-bestanden. Raadpleeg deze bestanden ook voor headers en namespace-declaraties.
Download XSD VerzoekIndienenOphalen-4.0.0 (zip, 114 kB).
Voorbeeldbestanden bij versie 4.0
U kunt bij versie 4.0 ook een aantal XML-voorbeeldbestanden downloaden als zip-bestand.
Download STAM voorbeelden bij XSD 4.0.0 (zip, 3.7 kB).
STAM versie 3.0
Download versie 3.0
Download Standaard aanvragen en meldingen (STAM) v3.0.0 (pdf, 1.9 MB) (07 november 2022)
Toelichting bij versie 3.0
Het DSO ondersteunt versie 3.0 van STAM vanaf 1 december 2022. Vanaf januari 2025 ondersteunt het DSO deze versie niet meer. Naar verwachting is dit vanaf woensdag 22 januari 2025, met release PI-33.1.
Ten opzichte van versie 2.0 zijn alleen de XSD-bestanden bijgewerkt. Deze bestanden beschrijven de structuur van de XML-berichten.
In de nieuwe bestanden is het attribuut 'publiceerbaar' toegevoegd. De standaard beschrijft dit attribuut bij de vraagspecificatie. Het geeft aan of overheden het antwoord op een vraag openbaar mogen maken. Dit attribuut kwam eerder niet mee in het verzoekbericht, omdat het attribuut ontbrak in de XSD-bestanden van versie 2.0. Vanaf december 2022 staat het attribuut 'publiceerbaar' altijd in het verzoekbericht. De wijziging van de XSD-bestanden is de enige wijziging van versie 3.0.
XSD-bestanden bij versie 3.0
Bij versie 3.0 van de standaard en het informatiemodel horen ook XSD-bestanden. Raadpleeg deze bestanden ook voor headers en namespace-declaraties.
Download XSD VerzoekIndienenOphalen-3.0.0 (zip, 111 kB).
Voorbeeldbestanden bij versie 3.0
U kunt bij versie 3.0 ook een aantal XML-voorbeeldbestanden downloaden als zip-bestand.