Standaard en informatiemodel aanvragen en meldingen (STAM en IMAM)
De Standaard aanvragen en meldingen (STAM) en het bijbehorende informatiemodel (IMAM) helpen bij het afleveren van een vergunningaanvraag of melding bij overheden. Dit is een van de standaarden voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het DSO ondersteunt op dit moment versie 2.0 en 3.0 van de standaard. Rijkswaterstaat beheert deze standaard.
Standaard en informatiemodel
Als overheid ontvangt u vergunningaanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket. Hiervoor sluit u uw zaak- of vergunningensysteem aan op het DSO. De aanvragen en meldingen worden verstuurd volgens een nieuwe standaard, de Standaard aanvragen en meldingen (STAM).
Bij de standaard hoort ook het Informatiemodel aanvragen en meldingen (IMAM). Dit informatiemodel legt de basis voor het koppelvlak. Het informatiemodel is beschreven in de standaard.
STAM versie 3.0
Download de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) v3.0.0 (pdf, 1.9 MB) (07-11-2022)
Toelichting bij versie 3.0
Vanaf 1 december 2022 ondersteunt het DSO versie 3.0 van STAM. In deze versie zijn alleen de XSD-bestanden bijgewerkt. Deze bestanden beschrijven de structuur van de XML-berichten.
In de nieuwe bestanden is het attribuut 'publiceerbaar' toegevoegd. De standaard beschrijft dit attribuut bij de vraagspecificatie. Het geeft aan of overheden het antwoord op een vraag openbaar mogen maken. Dit attribuut kwam eerder niet mee in het verzoekbericht, omdat het attribuut ontbrak in de XSD-bestanden van versie 2.0. Vanaf december 2022 staat het attribuut 'publiceerbaar' altijd in het verzoekbericht. De wijziging van de XSD-bestanden is de enige wijziging van versie 3.0.
De XSD-bestanden bij versie 2.0 en 3.0 blijven beide ondersteund. Maar het advies aan leveranciers is om over te stappen naar versie 3.0. Dan kunnen overheden die aanvragen behandelen het attribuut 'publiceerbaar' gebruiken.
XSD-bestanden bij versie 3.0
Bij de standaard en het informatiemodel horen ook XSD-bestanden. Raadpleeg deze bestanden ook voor headers en namespace-declaraties.
Download XSD VerzoekIndienenOphalen-3.0.0 (zip, 111 kB).
Voorbeeldbestand bij versie 3.0
Download STAM voorbeeld verzoekbericht bij XSD 3.0.0 (zip, 3.2 kB).
De verzoeknotificatie blijft ongewijzigd, zie daarvoor Voorbeeldbestanden bij versie 2.0.
STAM versie 2.0
Op 18 juli 2022 zijn er tekstuele verbeteringen aangebracht aan de Specificatie STAM. Deze is hieronder beschikbaar als versie 2.0.1.
Download de Standaard aanvragen en meldingen (STAM) v2.0.1 (pdf, 1.9 MB) (18-07-2022).
Toelichting bij versie 2.0
Sinds 30 april 2021 is versie 2.0 van STAM beschikbaar. In versie 1.0 misten onder andere de participatievragen bij vergunningaanvragen. Deze waren nodig voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarom is een nieuwe versie van de standaard opgeleverd die deze velden bevat.
Het DSO ondersteunt deze versie vanaf begin juli 2021. De veranderingen in deze versie staan beschreven in het document Nieuwe versie STAM: 2.0.0 (pdf, 303 kB).
XSD-bestanden bij versie 2.0
Bij de standaard en het informatiemodel horen ook XSD-bestanden. Raadpleeg deze XSD-bestanden ook voor headers en namespace-declaraties.
Download XSD VerzoekIndienenOphalen-2.0.0 (zip, 110 kB).
Voorbeeldbestanden bij versie 2.0
Ook enkele STAM voorbeeld XML-bestanden zijn als zip-bestand te downloaden.
Download STAM voorbeelden bij XSD 2.0.0 (zip, 4.6 kB).
Meer informatie
Alle gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk moeten voor elke standaard een impactanalyse uitvoeren. De impactanalyse geeft aan wat organisaties moeten doen om de standaard in te voeren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namens alle overheden de impactanalyse van de STAM uitgevoerd.
Status STAM
- Versie 1.0 van STAM is beschikbaar sinds 8 mei 2020. Het DSO ondersteunt deze versie niet meer vanaf 1 november 2022.
- Versie 2.0 van STAM is beschikbaar sinds 30 april 2021.
- Versie 3.0 van STAM is beschikbaar sinds 1 december 2022.