Standaard en informatiemodel toepasbare regels (STTR en IMTR)
De Standaard toepasbare regels (STTR) is een van de standaarden voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De STTR en het bijbehorende informatiemodel (IMTR) zijn nodig om toepasbare regels te kunnen publiceren. Ze horen bij het maken en het aanleveren van toepasbare regels aan de Registratie toepasbare regels (RTR).
Op deze pagina
- Standaard toepasbare regels (STTR)
- Informatiemodel toepasbare regels (IMTR)
- Status beschikbare versies STTR en IMTR
- Afspraken over ondersteunen van versies
- Versie 2.0
- Versie 1.5
- XSD-bestanden
Standaard toepasbare regels (STTR)
De toepasbare regels Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) die u als overheid publiceert moeten voldoen aan de STTR. Na publicatie zijn ze te zien als vragen in het Omgevingsloket. Ook kunt u extra informatie toevoegen aan de toepasbare regels, zoals toelichtingen. In de STTR staat de functionele beschrijving van toepasbare regels. Ook staan er modelleerrichtlijnen in. Meer uitleg leest u in de specificatie van de STTR.
Toepasbare regels gebruiken objecten uit omgevingsdocumenten, zoals een activiteit of een locatie. Die legt u vast in omgevingsdocumenten, zoals een omgevingsplan. Daarbij gebruikt u de Standaard officiële publicaties met toepassingsprofielen (STOP/TPOD).
Informatiemodel toepasbare regels (IMTR)
Het IMTR is het informatiemodel van de STTR. Het IMTR omschrijft de concepten die binnen de toepasbare regels gebruikt worden. In het informatiemodel staan ook de relaties tussen deze concepten uitgelegd.
Status beschikbare versies STTR en IMTR
Het DSO ondersteunt vanaf 16 augustus 2023 2 versies van de STTR:
- Versie 2.0: deze versie is beschikbaar vanaf 16 augustus 2023.
- Versie 1.5: deze versie is beschikbaar vanaf 16 augustus 2023 en volgt versie 1.4.2 op. Het DSO ondersteunt versie 1.5 minstens 1 jaar, tenzij dit door onvoorziene omstandigheden niet mogelijk is.
Afspraken over ondersteunen van versies
De afspraken over het ondersteunen van verschillende versies van standaarden staan in de stelselafspraken van het DSO. Volgens deze afspraken ondersteunt het DSO minimaal de meest recente versie. De voorgaande versie ondersteunt het DSO nog maximaal 1 jaar na implementatie van de nieuwe versie. Zo krijgen leveranciers voldoende tijd om over te stappen naar een nieuwe versie.
Het document met de stelselafspraken vindt u op de pagina Architectuurdocumenten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De afspraken over standaarden vindt u in paragraaf 3.2.4, Parallelle versionering.
Versie 2.0
Download specificaties bij versie 2.0
- Specificatie STTR versie 2.0 (pdf, 3.9 MB) (16 augustus 2023)
- Specificatie IMTR versie 2.0 (pdf, 2.3 MB) (16 augustus 2023)
Toelichting bij versie 2.0
In versie 2.0 van de STTR staan extra controles (verificaties), onder andere op de Markdown-opmaak in toelichtingen. Ook alle veranderingen van versie 1.5 zijn onderdeel van versie 2.0. Meer over de extra controles op Markdown-opmaak leest u op de pagina Toelichting maken bij toepasbare regels in het Omgevingsloket.
Voorbeeldbestanden versie 2.0
U kunt ook voorbeeldbestanden downloaden die horen bij versie 2.0 van de standaard. Deze zijn ook beschikbaar in 2 verschillende versies van Decision Model and Notation (DMN):
- Voorbeeldbestanden gebaseerd op versie 1.1 van DMN (zip, 43 kB) (16 augustus 2023)
- Voorbeeldbestanden gebaseerd op versie 1.2 van DMN (zip, 57 kB) (16 augustus 2023)
De voorbeeldbestanden in versie 1.2 van DMN bevat ook een voorbeeldbestand voor een beslistabel met meerdere uitkomsten.
Versie 1.5
Download specificaties bij versie 1.5
- Specificatie STTR versie 1.5 (pdf, 3.9 MB) (16 augustus 2023)
- Specificatie IMTR versie 1.5 (pdf, 2.3 MB) (16 augustus 2023)
Toelichting bij versie 1.5
Versie 1.5 van de STTR heeft 2 veranderingen ten opzichte van versie 1.4.2:
- Er is een aantal kleine verbeteringen in de meldingen die u krijgt van het DSO als u toepasbare regelbestanden aanlevert. Of als u controleert of uw bestanden technisch voldoen (verificatie).
- Er is een nieuw optioneel element, dat u kunt gebruiken om in een beslistabel meerdere uitkomsten mogelijk te maken.
U kunt als overheid dit nieuwe optionele element gebruiken als uw regelbeheersoftware dat ondersteunt. Dit kunnen leveranciers met deze versie mogelijk maken.
Ook adviseren we u om nu al rekening te houden met de extra controles op Markdown-opmaak in toelichtingen die in versie 2.0 van de STTR staan. Zo voorkomt u dat het DSO uw toepasbare regelbestanden in de toekomst afkeurt als u deze opnieuw aanlevert. Meer hierover leest u op de pagina Toelichting maken bij toepasbare regels in het Omgevingsloket.
Voorbeeldbestanden versie 1.5
U kunt voorbeeldbestanden downloaden die horen bij versie 1.5 van de standaard. Deze zijn beschikbaar in 2 verschillende versies van Decision Model and Notation (DMN).
- Voorbeeldbestanden gebaseerd op versie 1.1 van DMN (zip, 44 kB) (16 augustus 2023)
- Voorbeeldbestanden gebaseerd op versie 1.2 van DMN (zip, 57 kB) (16 augustus 2023)
De voorbeeldbestanden in versie 1.2 van DMN bevat ook een voorbeeldbestand voor een beslistabel met meerdere uitkomsten. Dit voorbeeldbestand is gebaseerd op versie 1.5 van de standaard.
XSD-bestanden
U kunt ook XSD-bestanden downloaden die horen bij de standaard. Een XSD-bestand beschrijft de structuur van XML-documenten.
De XSD-bestanden hieronder kunt u gebruiken bij versie 1.5 en versie 2.0 van de standaard:
- XSD-bestanden bij versies 1.5 en 2.0 van de standaard (zip, 23 kB) (16 augustus 2023)
Meer informatie
Toepasbare regels
Toepasbare regels zijn begrijpelijke vertalingen van juridische regels. Overheden maken toepasbare regels voor het Omgevingsloket. Daar kunnen burgers en bedrijven controleren of ze een vergunning moeten aanvragen voor hun plan. Dat doen ze door vragen te beantwoorden. Toepasbare regels dragen zo bij aan de digitale dienstverlening voor burgers en bedrijven. Overheden kunnen alleen toepasbare regels maken voor hun eigen juridische regels. Lees meer op de pagina Introductie toepasbare regels.