Ozon: ontsluiten van objectgeoriënteerde omgevingsdocumenten
Ozon is een onderdeel van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Het zorgt dat informatie uit omgevingsdocumenten doorzoekbaar is. En dat een initiatiefnemer in het Omgevingsloket kan zien welke regels op een bepaalde locatie gelden. De naam Ozon is afgeleid van objectgerichte ontsluiting van omgevingsdocumenten. Dat zijn 3 O's, ofwel O3, ofwel: ozon.
Juridische regels doorzoekbaar in Omgevingsloket
U als overheid maakt juridische regels over het gebruik van de fysieke leefomgeving. Ozon zorgt ervoor dat deze juridische regels doorzoekbaar zijn in het Omgevingsloket, bij het onderdeel Regels op de kaart.
U legt uw juridische regels vast in omgevingsdocumenten. Gemeenten doen dit bijvoorbeeld in het omgevingsplan, waterschappen in de waterschapsverordening. Hoe u dit kunt doen, staat op de pagina over instrumenten van de Omgevingswet.
De juridische regels gaan over activiteiten in de leefomgeving. Bijvoorbeeld over omgevingsnormen zoals maximale bouwhoogte. Of ze wijzen gebieden aan ter bescherming van cultureel erfgoed. U legt in omgevingsdocumenten niet alleen uit wat de juridische regel is, maar ook waar deze regel geldt. Want sommige regels gelden wel voor de ene achtertuin in de ene wijk, maar niet voor een achtertuin in een andere wijk van een gemeente. Dit ziet u ook bij Regels op de kaart.
Annoteren
Om ervoor te zorgen dat uw omgevingsdocumenten doorzoekbaar zijn in het Omgevingsloket, moet u ze annoteren. Door ze te annoteren is een omgevingsplan, waterschapsverordening, omgevingsverordening of AMvB leesbaar voor een computersysteem.
Met annoteren geeft u bijvoorbeeld aan of het gaat om een juridische activiteit of over een norm die gesteld wordt. Ook legt u met annoteren vast wat het werkingsgebied van een juridische regel is. U gebruikt plansoftware om te annoteren. De Standaard officiële publicaties en de Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten (STOP/TPOD) bepalen hoe dat annoteren in zijn werk gaat.
Informatieobjecten aanleveren via de LVBB
Door te annoteren ontstaan er informatieobjecten door omgevingsdocumenten. Informatieobjecten zijn stukjes informatie op basis van juridische regels. Bijvoorbeeld: ‘een initiatiefnemer mag een boom in die wijk kappen, mits de boom een doorsnede heeft die kleiner is dan 30 cm.’
U als bevoegd gezag levert de informatieobjecten aan bij de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). De LVBB geeft ze vervolgens door aan de Ozon-database. Vanuit de Ozon-database kan het DSO deze informatieobjecten weer gebruiken.
Activiteiten en locaties beschikbaar voor toepasbare regels
Ozon levert de informatieobjecten die u heeft gemaakt ook af aan de Registratie toepasbare regels (RTR). Zo zijn de activiteiten en locaties (werkingsgebieden) uit uw juridische regels daar beschikbaar. Deze moeten in de RTR staan voor u toepasbare regels kunt aanleveren voor uw activiteiten. Annoteren is dus ook belangrijk als u toepasbare regels aanlevert.
Meer informatie
Meer informatie over hoe u de standaard STOP/TPOD gebruikt leest u in de Wegwijzer TPOD: hulpmiddel bij het toepassen van de standaarden voor de Omgevingswet. Dit is een praktisch hulpmiddel voor overheden bij het toepassen van de STOP en de TPOD.