Regels op de kaart in het Omgevingsloket
Via het onderdeel Regels op de kaart kan iedereen regels en informatie over de leefomgeving bekijken in het Omgevingsloket. Daarvoor moet u als overheid wel omgevingsdocumenten annoteren en publiceren. U vindt ook de geldige documenten die via ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd zijn.
Inhoudsopgave
- Zo werkt Regels op de kaart
- Zoeken naar regels uit het verleden
- Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
- Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
- Informatieproducten en andere gegevens
- Oefenen
Zo werkt Regels op de kaart
Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt. Via de knop 'Bekijk documenten voor uw situatie' kunt u zien welke regels gelden op uw locatie.
Zo kunt u zoeken naar een bepaald omgevingsdocument. U vindt een omgevingsdocument door een locatie te kiezen, of de titel of het identificatienummer van het omgevingsdocument in te vullen. Ook kunt u via 'Bekijk zoeken op onderwerp' zoeken op onderwerpen, zoals activiteiten, thema's of gebiedsaanwijzingen.
Bekijk documenten op uw locatie
Als u een locatie kiest of op de kaart klikt, kunt u de regels en informatie bekijken. U kunt dit doen door te kiezen voor een van de volgende onderdelen:
Zoeken op locatie of document
Als u een locatie kiest of op de kaart klikt, vindt u de documenten die gelden op de door u gekozen locatie. U kunt ook een specifiek omgevingsdocument vinden door te zoeken op ofwel de titel ofwel het identificatienummer van een document. Het identificatienummer van een document is een uniek nummer dat ieder ruimtelijk plan of omgevingsdocument heeft. Er zijn 2 soorten nummers:
- Documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt, hebben een ‘NL.IMRO’-identificatie.
- Omgevingsdocumenten die beschikbaar zijn gemaakt via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB), hebben een ‘/akn/nl/act’-identificatie.
Plekinfo
Na het kiezen van een document kunt u onder Plekinfo de informatie bekijken over een specifiek object of vlak op de kaart. Dit zijn gebiedsaanwijzingen, omgevingsnormen of omgevingswaarden die geannoteerd zijn in omgevingsdocumenten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beperkingengebied, functie of bouwvlak. Klik op de informatie onder Plekinfo en bekijk de regels die daarover gaan. In bestemmingsplannen vindt u hier bijvoorbeeld ook de maximale bouwhoogte of de grootte van het bouwvlak.
Inhoud en Regels
Hier kunt u alle regels bekijken. Alleen de regels bekijken die gelden op de gekozen locatie? Kies dan voor ‘Toon alles op gekozen locatie’. Door een klik op de kaart kunt u ook een andere locatie kiezen en de regels bekijken die daar van toepassing zijn.
Kaartdetails
Op de kaart kunt u rechtsboven in het scherm via Kaartdetails verschillende informatielagen en achtergrondlagen kiezen. Bijvoorbeeld de kadastrale kaart, gemeentegrenzen of een luchtfoto. De legenda in Kaartdetails toont ook de annotaties uit omgevingsdocumenten.
Bekijk zoeken op onderwerp
Via deze knop kunt u zoeken op een onderwerp, zoals een activiteit, thema of gebiedsaanwijzing. U kunt de regels bekijken, zonder dat u documenten zelf hoeft te openen.
Documenten met Regels
Hier vindt u alle omgevingsdocumenten met regels die gelden voor uw locatie. U kunt deze documenten bekijken door op de knop 'Bekijk documenten' te klikken. De documenten zijn gesorteerd op overheidsorganisatie: gemeente, waterschap, provincie en Rijk. Daarnaast kunt u via het filter onder 'Alle opties' uw zoekresultaat verfijnen. Kiest u voor 'beleid', dan ziet u alle beleidsdocumenten op uw locatie, bijvoorbeeld de omgevingsvisie. Als u op zoek bent naar een specifiek type document, zoals projectbesluit of waterschapsverordening, dan kunt u dit hier specificeren. Op zoek naar een bepaald omgevingsdocument op basis van een titel of een identificatienummer? U kunt hiervoor de knop 'Bekijk omgevingsdocumenten' gebruiken.
Activiteiten
U kunt ook zoeken naar een juridische activiteit. Op deze manier vindt u alleen die regels die gaan over de specifiek gekozen juridische activiteit. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de Flora- en fauna-activiteit om te bekijken waar en in welk omgevingsdocument de juridische regels over deze activiteit is opgenomen. Sommige documenten, zoals een bestemmingsplan uit ruimtelijkeplannen.nl, zijn niet op dezelfde manier geannoteerd als omgevingsdocumenten. Daardoor kunt u niet zoeken op de regels en dus de activiteiten in deze documenten.
Gebieden met regels
Informatie onder 'Gebieden met regels' komt uit omgevingsdocumenten die zijn gemaakt in het kader van de Omgevingswet. Dit zijn gebiedsaanwijzingen, omgevingsnormen of omgevingswaarden die geannoteerd zijn in omgevingsdocumenten. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beperkingengebied, functie of bouwvlak. Selecteer informatie onder gebieden met regels en bekijk de regels die daarover gaan. Informatie uit bestemmingsplannen zoals bouwhoogte of bouwvlak ziet u terug in het document zelf, via 'Hele document bekijken' en het kopje 'Details op locatie'. Prik vervolgens op de kaart om deze informatie te bekijken.
Thema's
U kunt hier thema's kiezen die gaan over een bepaald aspect van de fysieke leefomgeving. Kiest u bijvoorbeeld voor het thema bodem? Dan vindt u de omgevingsdocumenten met specifieke regels over het onderwerp bodem. Als overheid annoteert u het thema in uw omgevingsdocument.
Zoeken naar regels uit het verleden
Bent u op zoek naar de regels die in het verleden golden op een bepaalde locatie? In het scherm 'Zoek locatie' kunt u een datum in het verleden kiezen. U kunt zoeken naar regels die golden vanaf 1 januari 2024, de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet. Documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt en geldig waren op de datum van inwerkingtreding, vindt u op deze manier ook terug. In het omgevingsdocument zelf kunt u via 'alle versies' ook gaan naar een eerdere versie van dit omgevingsdocument. Dit is niet mogelijk voor de documenten die via ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar zijn gemaakt.
Ruimtelijk plan niet zichtbaar in Regels op de kaart
Regels op de kaart toont zowel de omgevingsdocumenten die gemaakt zijn in het kader van de Omgevingswet, als de ruimtelijke plannen waarvoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) geldt. De ruimtelijke plannen komen automatisch beschikbaar vanuit ruimtelijkeplannen.nl. Ziet u een bepaald plan niet in Regels op de kaart, maar wel via ruimtelijkeplannen.nl? Bekijk dan als bronhouder via het kwaliteitsdashboard of de juiste dossierstatus is opgegeven in ruimtelijkeplannen.nl.
- Lees meer over het kwaliteitsdashboard.
Overheden leveren informatie voor Regels op de kaart
Als overheid levert u zelf de informatie aan voor het onderdeel Regels op de kaart. Na de inwerkingtreding van de Omgevingswet publiceert u uw omgevingsdocumenten daarvoor via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Als u nieuwe omgevingsdocumenten maakt, gebruikt u een nieuwe standaard: de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD). Met deze nieuwe standaard kunt u ervoor zorgen dat uw omgevingsdocumenten ook doorzoekbaar zijn in het Omgevingsloket. Daarvoor moet u uw besluiten annoteren. U moet bijvoorbeeld elke juridische regel in een omgevingsdocument koppelen aan een gebied of een locatie. Alleen dan is de regel ook te zien op de kaart.
- Lees meer over omgevingsdocumenten publiceren.
- Lees meer over de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
- Lees meer over de Standaard officiële publicaties met bijbehorende toepassingsprofielen (STOP/TPOD).
Informatieproducten en andere gegevens
Via Regels op de kaart kunt u ook informatie over de leefomgeving bekijken. Deze informatie komt uit basisregistraties of van andere informatieproducten van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk. Na verloop van tijd komt zo steeds meer informatie beschikbaar via Regels op de kaart.
Lees meer over informatieproducten in het DSO.
Oefenen
Om te oefenen met het Omgevingsloket kunt u een demo volgen of zelf een demo geven. Dit kan met de demo-omgeving van het Omgevingsloket. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet heeft hiervoor beschrijvingen en oefeningen gemaakt.
- Lees meer over het oefenen met het Omgevingsloket.
- Lees meer over zelf een demo geven.
Meer informatie
- Lees meer over de transitie van ruimtelijkeplannen.nl naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
- Lees meer over kaarten in het Omgevingsloket.
Direct naar
Ga direct naar Regels op de kaart in het Omgevingsloket op de oefenomgeving (pre-productieomgeving).
Begrip: Annoteren
Annoteren betekent het toevoegen of markeren van gegevens aan juridische regels in omgevingsdocumenten. Door juridische regels te annoteren maken overheden hun regels digitaal leesbaar. Hiermee zorgen ze ervoor initiatiefnemers makkelijker kunnen zoeken naar de informatie in een omgevingsdocument. Ook zijn werkingsgebieden en andere gegevens op een kaart te zien door annoteren. Verder is annoteren ook belangrijk bij de verbinding tussen juridische en toepasbare regels.
Meer over annoteren leest u op de pagina Omgevingsdocumenten opstellen: annoteren en andere digitale eisen