Omgevingsdocumenten wijzigen en meervoudig bronhouderschap
Als overheid maakt u wijzigingsbesluiten bekend via de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). De LVBB verwerkt de wijzigingen of mutaties in een geconsolideerde regeling. Een omgevingsdocument kan ook een ander omgevingsdocument wijzigen. In het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) heet dit meervoudig bronhouderschap.
Wijzigingsbesluit in renvooi
In een wijzigingsbesluit moeten de juridische verschillen staan tussen 2 versies van een regeling. Dit heet renvooi. Een voorbeeld van renvooiweergave ziet u in de Omgevingsregeling. De Invoeringsregeling op officielebekendmakingen.nl laat in renvooi de verschillen zien. Deze regeling wijzigt de Omgevingsregeling.
Ontwerp in Regels op de kaart
Regels op de kaart toont bij publicatie van een ontwerpbesluit de ontwerpregeling in renvooi als gebruik is gemaakt van de basismutatiescenario’s. Met gele labels en de titel 'ontwerp' zijn de onderdelen met voorgenomen wijzigingen weergeven. Met renvooiweergave is zichtbaar of een tekst is verwijderd of toegevoegd. Via een link in Regels op de kaart kunt u ook het ontwerpbesluit in renvooiweergave op officielebekendmakingen.nl bekijken.
DSO ondersteunt basismutatiescenario's
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt basismutatiescenario’s voor het wijzigen van omgevingsdocumenten. Deze scenario’s staan benoemd in de STOP/TPOD. Het gaat om de volgende scenario’s:
- wijziging artikelstructuur (toevoegen, verwijderen, wijzigen)
- wijziging artikeltekst
- wijziging van werkingsgebied (geografisch informatieobject (GIO))
- directe mutaties (zoals wijzigingen in de naam van de activiteit of bovenliggende activiteit)
Ook zijn er technische voorbeeldbestanden beschikbaar. Vraag bij uw leverancier na welke mutatiescenario's uw plansoftware ondersteunt.
Alternatieve mutatiescenario's
In plaats van de basismutatiescenario’s zijn er 2 alternatieve mutatiescenario’s: intrekken/vervangen of integrale tekstvervanging. Het wijzigingsbesluit toont niet de wijzigingen in renvooi als u gebruikt maakt van deze mutatiescenario’s.
Intrekken/vervangen
Met dit mutatiescenario kunt u de hele regeling intrekken, wijzigen en opnieuw publiceren. Als er een tijdelijk regelingdeel geldt, kunt u de regeling niet intrekken. Gebruik hiervoor het integrale tekstvervanging mutatiescenario.
Integrale tekstvervanging
Anders dan intrekken/vervangen, vervangt u via dit mutatiescenario de gehele versie van de regeling zonder deze in te trekken.
Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM)
Kunt u als gemeente uw omgevingsplan nog niet via de LVBB wijzigen? Er is een tijdelijk alternatieve maatregel beschikbaar: de TAM-IMRO. Daarmee kunt u via de IMRO-standaard (Informatiemodel Ruimtelijke Ordening) het omgevingsplan wijzigen voor urgente gebiedsontwikkelingen.
Veelgestelde vragen en een bijsluiter over TAM-IMRO vindt u op de website van VNG.
Omzetten ruimtelijke regels tijdelijk deel omgevingsplan en de Pons
De bestaande ruimtelijke regels die in het tijdelijke deel van het omgevingsplan staan, ziet u terug in het onderdeel Regels op de kaart. Deze regels komen via de overbruggingsfunctie beschikbaar vanuit ruimtelijkeplannen.nl. Gaat u ruimtelijke regels omzetten naar het nieuwe deel van het omgevingsplan? Dan vervallen de ruimtelijke regels uit het tijdelijke deel. Daarvoor gebruikt u de Pons. Dit is een objecttype uit de TPOD Omgevingsplan.
De Pons zorgt ervoor dat de ruimtelijke regels die zijn omgezet voor de gekozen locatie niet meer zichtbaar zijn in Regels op de kaart. Zo zien initiatiefnemers op die locatie alleen de regels uit het nieuwe deel van het omgevingsplan.
Omgevingsdocumenten kunnen andere omgevingsdocumenten wijzigen
Als overheid kunt u een omgevingsdocument van een andere overheid wijzigen door een besluit te nemen. Het voorbereidingsbesluit, de reactieve interventie en het projectbesluit kunnen het omgevingsplan van de gemeente wijzigen. Als gemeente of provincie kunt u ook zelf een voorbereidingsbesluit gebruiken om een omgevingsverordening of omgevingsplan met voorbeschermingsregels te wijzigen. In het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) heet dit meervoudig bronhouderschap.
Meervoudig bronhouderschap
Wijzigt u een omgevingsdocument van een andere overheid? Dan heeft dat document meervoudig bronhouderschap. Dit is vastgelegd in de STOP en de huidige versie van de Toepassingsprofielen voor het voorbereidingsbesluit, de reactieve interventie en het projectbesluit. Bekijk voor een uitgebreide beschrijving deze Toepassingsprofielen.
Voorbereidingsbesluit, reactieve interventie en projectbesluit
Voorbereidingsbesluit wijzigt omgevingsplan of omgevingsverordening met voorbeschermingsregels
Als gemeente, provincie of Rijksoverheid kunt u een omgevingsplan wijzigen met tijdelijke voorbeschermingsregels door een voorbereidingsbesluit te nemen. Daarnaast kunnen provincies zelf een omgevingsverordening wijzigen door een voorbereidingsbesluit te nemen met voorbeschermingsregels.
Reactieve interventie draait wijziging omgevingsplan deels terug
Als provincie kunt u reactieve interventiebesluiten nemen. Daarmee kunt u achteraf ingrijpen bij een vaststellingsbesluit of wijzigingsbesluit van het omgevingsplan. U kunt ervoor zorgen dat een onderdeel van het wijzigingsbesluit vervalt.
Projectbesluit wijzigt omgevingsplan
Als waterschap, provincie of Rijksoverheid kunt u een projectbesluit vaststellen dat het omgevingsplan van de gemeente wijzigt. Hiermee kunt u regels vaststellen die nodig zijn om een project uit te voeren. Dit is niet verplicht. Via het overgangsrecht is er namelijk een overgangsfase van het projectbesluit geregeld. Is het projectbesluit in strijd met het omgevingsplan? Dan kan het ook als een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit gelden. Dat is dan in het projectbesluit bepaald.
De werking van meervoudig bronhouderschap
Tijdelijk regelingdeel
In de STOP/TPOD is een technische optie ontwikkeld van het meervoudig bronhouderschap. Dit is het zogenaamde tijdelijke regelingdeel. Voor het voorbereidingsbesluit, reactieve interventie en het projectbesluit kunt u dit tijdelijke regelingdeel toevoegen aan een geconsolideerde regeling.
Een omgevingsplan of omgevingsverordening heeft dan bijvoorbeeld één hoofdregeling en eventueel tijdelijke regelingdelen. Die staan op zichzelf en kunnen gemaakt worden door verschillende overheden. Die overheden kunnen hun eigen deel wijzigen en er nieuwe versies van maken.
Onderdeel maken van geconsolideerde versie
Neemt u een voorbereidingsbesluit, reactief interventiebesluit of projectbesluit? Dan zorgt u ervoor dat het tijdelijke regelingdeel onderdeel wordt van de geconsolideerde versie van het omgevingsplan of de omgevingsverordening. Dat doet u door het besluit met het tijdelijk regelingdeel aan te leveren bij de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Er is dan dus een hoofdregeling en een tijdelijk regelingdeel. In het tijdelijk deel staan voorbeschermingsregels, informatie over het reactief interventiebesluit of regels uit het projectbesluit. Deze informatie is ook te zien op overheid.nl en in het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Tijdelijk regelingdeel niet meer zichtbaar maken voor voorbereidingsbesluit en reactieve interventie
Wilt u dat het tijdelijk regelingdeel niet meer zichtbaar is? Als bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het omgevingsplan of de omgevingsverordening regelt u dit zelf. U levert daarvoor de consolidatie-informatie aan bij de LVBB die nodig is om het tijdelijk regelingdeel in te trekken.
Volgt na het voorbereidingsbesluit een wijzigingsbesluit omgevingsplan? Dan levert de gemeente hiervoor de inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit en de intrekking van het tijdelijk regelingdeel. Met de datum van inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit.
De LVBB zorgt er dan voor dat het tijdelijk regelingdeel niet meer te zien is op overheid.nl en in Regels op de kaart. Doe dat wel pas nadat de voorbeschermingsregels zijn vervallen, of nadat de reactieve interventie verwerkt is in het omgevingsplan. Een uitgebreide beschrijving van andere (toekomstige) scenario’s kunt u bekijken in de Toepassingsprofielen.
Tijdelijk regelingdeel niet meer zichtbaar maken voor projectbesluit
Anders dan bij het voorbereidingsbesluit of de reactieve interventie, wijzigt het projectbesluit het omgevingsplan met permanente regels. Het tijdelijk regelingdeel zal daarom naast de hoofdregeling zichtbaar blijven.
De gemeente kan er voor kiezen om de regels op te nemen in de hoofdregeling van het omgevingsplan. De gemeente levert de inwerkingtreding van het wijzigingsbesluit omgevingsplan en de intrekking van het tijdelijk regelingdeel aan bij de LVBB. Het tijdelijk regelingdeel is hierdoor niet meer te zien op overheid.nl en in Regels op de kaart. Een uitgebreide beschrijving van andere (toekomstige) scenario’s kunt u bekijken in het Toepassingsprofiel.
Toepasbare regels en meervoudig bronhouderschap
Is er sprake van meervoudig bronhouderschap en wijzigt het omgevingsplan? Dit kan ook invloed hebben op de toepasbare regels van de gemeente. Zorg er dus voor dat u goed overlegt met de gemeente voordat u een besluit neemt.
Wegwijzer TPOD voor standaarden Omgevingswet
De wegwijzer TPOD is een praktisch hulpmiddel voor overheden. U kunt de wegwijzer gebruiken als u de Standaard officiële publicaties (STOP) en de Toepassingsprofielen omgevingsdocumenten (TPOD) gebruikt. U vindt in de wegwijzer meer informatie over het muteren en consolideren van omgevingsdocumenten.
Meer informatie
- Bekijk de uitgangspunten van muteren in de praktijk.
- Bekijk ook de webinars over het voorbereidingsbesluit en het projectbesluit.
- De VNG heeft op haar website een stappenplan bij het wijzigen van het omgevingsplan, en meer informatie over het publiceren van een wijzigingsbesluit.
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.